Opavanka si stěžuje na Klause: Přijel jen, aby propagoval knihu a vlaky

07.12.2011 22:38

Celá návštěva prezidenta Václava Klause byla jen "hezká reklama" na jeho knihu a žluté vlaky. Po setkání s prezidentem mám opět myšlenky na stěhování do Norska," uvedla pro ParlamentniListy.cz občanka z Opavy, která se také zúčastnila setkání s prezidentem. Právě návštěvou Opavy totiž začala dnes ráno návštěva prezidenta České republiky Václava Klause v Moravskoslezském kraji.

Opavanka si stěžuje na Klause: Přijel jen, aby propagoval knihu a vlaky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Opavský primátor Zdeněk Jirásek přivítal prezidenta v Sále purkmistrů opavského Obecního domu. Zde se Václav Klaus setkal s opavskými politiky, občany města a starosty okolních obcí. Ty však moc nepotěšil. Se zvýšením dotací na zlepšení dopravní infrastruktury Moravskoslezského kraje podle jeho slov počítat nemohou, spíše dojde k dalšímu snížení. Prezident však ocenil dálnici, která konečně propojila kraj s ostatním zbytkem republiky. Škrty jsou podle něj nevyhnutné a postihnou všechny kraje České republiky.

Stávka učitelů byla podle Klause zbytečná

Nelíbí se mu podíl rozhodování Bruselu o záležitostech České republiky. "Z 85 procent je toto rozhodování na nich, ztrácí se tím naše suverenita. Třeba v jednání o nesmyslném globálním oteplování, které je nesmyslné, protože žádné není, nás reprezentuje nějaký eurokomisař. Znáte někdo jméno například ministra pro konkurenceschopnost EU? Vidíte, nikdo se nehlásí," uvedl prezident Klaus.

  • Klaus v RegioJetu: Kupuji si soukromé rohlíky, budu jezdit soukromými vlaky
  • Klausova knihovna? Ano. Kellner poprvé oficiálně souhlasil

  • Vyjádřil se také ke středeční stávce učitelů, kterou označil za zcela zbytečnou: "Pravomoc ředitelů je jediná cesta, jak ukrást rozhodování úředníkům města a nechat hodnocení na ředitelích škol, kteří s učiteli pracují," řekl prezident, který se po zhruba půlhodinovém setkání s vedením města a starosty okolních obcí přesunul do budovy rektorátu Slezské univerzity Na Rybníčku. V aule univerzity pak představil pedagogům a studentům svoji nejnovější publikaci Evropská integrace bez iluzí.

    Související: Klaus: Bezplatné studium je parazitování studentů na společnosti


    Ne všichni byli s návštěvou prezidenta spokojeni

    "Nelíbilo se mi, že prezident opět bezdůvodně napadal podle jeho slov "zločinný pořad Václava Moravce". Tato jeho formulace mne doslova zarazila. Jinak zazněly opět jeho standardní názory proti Evropské unii a na naše konkrétní otázky odpovídal jen velmi obecně. Když se ho kolegyně ptala na sociální reformy, dokonce neodpověděl vůbec," popsala setkání s prezidentem pro ParlamentniListy.cz zklamaná obyvatelka Opavy.

    Prezidenta Václava Klause pak čekal přesun do Ostravy, kde absolvoval pracovní oběd s primátorem města Ostravy Petrem Kajnarem, s hejtmanem Moravskoslezského kraje Jaroslavem Palasem a podnikateli sdruženými v Národním strojírenském klastru.

    Prezidentská návštěva Václava Klause vyvrcholila v odpoledních hodinách na půdě Vysoké školy báňské - Technické univerzity. Zde v přeplněné aule Ekonomické fakulty prezident rovněž představil svou novou knihu a docela tvrdě kritizoval současné bezplatné vysokoškolské vzdělání a jeho zastánce.

    Více o Václavu Klausovi ZDE

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Anna Vidiševská

    Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

    Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

    Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …