Podezřelé výběrové řízení na hlukové mapy. Hlavnímu hygienikovi hrozí soud

07.12.2011 20:44

Hlavní hygienik Michael Vít je u soudu jako doma. Hrozí mu už třetí oznámení. Nyní ho žaluje občanské sdružení Národní hluková observatoř ČR za výběrové řízení na firmu, která má vytvořit hlukové mapy. „Řízení je skutečně nestandardní," řekl serveru Týden.cz Stanislav Beránek z Transparency International.

Podezřelé výběrové řízení na hlukové mapy. Hlavnímu hygienikovi hrozí soud

Firma má vytvořit strategické hlukové mapy, podle kterých se pak postaví protihlukové panely. Společnost, která zakázku vyhraje, získá na realizaci projektu 27,6 milionů korun z evropských fondů. Výběrové řízení však provází protesty.

„Máme nejhlubší obavu, že je výběrové řízení připraveno pro předem vybrané firmy," upozorňuje Ivo Vaněk z Národní hlukové observatoře ČR. „Zadavatel třeba požaduje, aby uměl vedoucí realizačního týmu česky nebo slovensky. To znevýhodňuje všechny zahraniční experty. Chce taky, aby už měl za sebou minimálně tři významné zakázky na mapování hluku za více než 400 tisíc korun."

Zrušení výběrového řízení nebo soud

Vaňka se zastává i organizace Transparency International. „Řekněme, že je ta zakázka nestandardní. Neodvažujeme se ale zhodnotit, jestli byl ten, kdo zakázku zadával, jen nezkušený, nebo jestli jde o úmysl," říká Stanislav Beránek.

Národní hluková observatoř své protesty myslí vážně a je připravena podat trestní oznámení na hlavního hygienika, který je za problematiku zodpovědný. „Pokud výběrové řízení nezruší, tak máme připraveno trestní oznámení," potvrdil Vaněk Týdnu.cz.

Státní zdravotní ústav se brání, že výběrové řízení je v pořádku. „Tak to má být. Výběrové řízení jsme udělali přesně podle pokynů z ministerstva zdravotnictví," řekla Dana Chocholatá ze sekretariátu zdravotního ústavu.

Čtěte více:

Protihlukové stěny se často staví zbytečně. Lidé je někdy ani nechtějí

Kvůli podezřelé zakázce nedostane hygienik Vít osobní ohodnocení

Hlavnímu hygienikovi Vítovi hrozí 10 let vězení. Kvůli zakázce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…