Česko podepsalo s Ruskem kontrakty za 54 miliard korun

08.12.2011 12:20

Mezi ruskými a českými subjekty byly dnes za přítomnosti ruského prezidenta Dmitrije Medveděva a jeho českého protějšku Václava Klause podepsány kontrakty za zhruba 2,15 miliardy eur (54,3 miliardy korun). ČTK to sdělilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Je mezi nimi například smlouva o výstavbě železnice na Urale či smlouva společnosti Alvel na dodávky jaderného paliva.

Česko podepsalo s Ruskem kontrakty za 54 miliard korun
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přílet ruského exprezidenta

Železnici na Urale postaví české firmy pod vedením brněnské OHL ŽS. Objem kontraktu je více než 1,5 miliardy eur (skoro 40 miliard korun). Jde tak o jeden z největších zahraničních kontraktů posledních let. Začátek stavby zhruba 390 kilometrů železniční tratě je plánován na rok 2012, její dokončení v roce 2015. Zároveň byla podepsána dohoda Českou exportní bankou o strategickém financování projektu.

Česká společnost Alta Invest uzavřela s ruským výrobcem jaderného paliva Tvel smlouvu o vzniku nové firmy Alvel. Sídlo bude mít společnost v ČR a má poskytovat služby související s dodávkami palivových článků na evropský trh.

Alta podepsala také kontrakt se společností Uralmetanolgroup na výstavbu závodu na výrobu metanolu v Nižním Tagilu. Brněnská společnost Královopolská Ria a GK Gazenergostroj podepsaly smlouvu na výstavbu paroplynové elektrárny o výkonu 367 megawatt v Soči, kde se v roce 2014 bude konat zimní olympiáda.

Spolupráce při výstavě energetických projektů

Memorandum o vzájemném porozumění a spolupráci uzavřely společnosti Plynostav Pardubice holding a ruský Strojtransgaz, který v ČR staví plynovod Gazela. Dohoda je zaměřena na další spolupráci při realizaci dlouhodobých projektů na výstavbu energetických objektů.

Další dohody o spolupráci byly podepsány mezi Hospodářskou komorou ČR a Obchodně průmyslovou komorou Ruské federace.

Podle MPO jsou dnes podepsané projekty v různém stadiu zajištění z finančního i technického hlediska. U některých projektů si účastníci ještě musí vyjasnit jejich definitivní realizaci, tedy hlavně financování a pojištění, informovalo ministerstvo.

Čtěte více:

Medveděv chce v Praze jednat i o protiraketovém štítu, tvrdí velvyslanec

Ruský prezident Medveděv dorazil do Prahy

Cyril Svoboda varuje: Rusko má zájem na slabé Evropě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…