Politici si s dopisy z EU vytřeli zadek. Krajům hrozí stamilionové sekery

12.12.2011 8:00

ParlamentnímListům.cz se podařilo získat skutečně šokující svědectví člena monitorovacího Regionálního operačního programu Severozápad Radana Večerky. Popsal nám, jak někteří politici naložili s kritikou a doporučením Evropské komise, přesto, že nám hrozí sankce ve výši stovek milionů korun. Jejich počínání nazval sice poněkud drsně, ale výstižně - s dopisy si prý bohorovně vytřeli zadek a spíše se zabývali tím, jak unikly informace do médií.

Politici si s dopisy z EU vytřeli zadek. Krajům hrozí stamilionové sekery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Večerka patří od vzniku monitorovacího výboru k nejaktivnějším a nejšťouravějším členům a tím se také stal pro politiky nejméně oblíbeným. Často poukazuje na neefektivní čerpání dotací, nerovnost rozdělení přidělovaných peněz mezi města a venkovské obce, na problém veřejné podpory a tzv. nedostatku udržitelnosti projektů.

Šokující bohorovnost

„Když jsem se dozvěděl o tom, že policie zadržela ředitele Úřadu Regionální rady Petra Kušnierze a že zároveň přišel vytýkací dopis z Evropské komise, hned jsem volal předsedovi našeho výboru Tomáši Hybnerovi (ČSSD) a inicioval mimořádné jednání. Bohužel, celý výbor se oficiálně nesešel, protože údajně ústecká část a výbor Regionální rady byli proti. Sešli se alespoň zástupci za Karlovarský kraj a zde jsme si situaci nechali vyložit. Byl jsem od té doby na všech řádně svolaných jednáních výboru Regionální rady, která má v systému řízení ROPu klíčovou roli  a nestačil jsem se divit jejich bohorovnosti. Místo, aby se urychleně řešil velmi vážný problém, zjišťovalo se, jak unikly informace do médií!" řekl redakci.

Skandální jednání

Za skutečně skandální a neomluvitelnou Večerka považuje skutečnost, že Výbor Rady Regionu přes požadavek Evropské komise nic neplatit Krajské zdravotní a.s., rozhodl, a to především hlasy ústeckých politiků, o další platbě této instituci a ignoroval všechna doporučení.

Více o eurodotacích ZDE

"Místo, aby Výbor Regionální rady posílil nestrannost, profesionalitu a odbornost úředníků Sekretariátu RR, snažil se jmenovat nového „politického" ředitele. Na jednání monitorovacího výboru jsem navrhl odvolání členů výboru rady, ani to neprošlo Mám opravdu z celého svého působení v našem výboru velice negativní dojem. Krajští politici si z nás, ostatních partnerů, nic nedělají. Princip partnerství jim nic neříká. Svolávají nás jen z povinnosti," rozčiluje se Večerka.

Jde o stovky milionů- kdo za to může?

Politické hrátky asi nikoho nepřekvapí a jsou spíše pravidlem, než výjimkou. Mnohem horší je riziko, že vinou politiků Česko přijde o stovky milionů korun. Zajímalo nás, na čí straně je vina. „Za realizaci programu a třeba i za konkrétní schvalování výběrových řízení nese plnou odpovědnost výbor Regionální rady a jeho členové- tj. osm členů zvolených zastupitelstvem Ústeckého kraje a osm členů zvolených zastupitelstvem Karlovarského kraje. Tedy kraje, které také ponesou plnou zodpovědnost za sankce, které jsou dnes jasné minimálně ve výši 834 mil Kč. Tedy to je ta lepší varianta z těch špatných.

"Pěkná" sekera

 Evropská komise zahájí koncem ledna řízení o odejmutí alokace regionálního operačního programu a může odejmout i víc, nebo dokonce i všechny prostředky pro ROP. Nasmlouvané projekty pak budou muset dokrýt kraje ze svých zdrojů. Zatím to vypadá na pěknou „sekeru" v krajských rozpočtech! Odpovědnost za chyby má ten, kdo rozhoduje a má k tomu pravomoci. Klíčové pravomoci při realizaci ROPů mají politici, jmenovaní krajskými zastupitelstvy. Ti ale bohužel neznají základní principy implementace, natož pravidla a text nařízení. Přitom rozhodují. Na peníze se dívají prizmatem svých stranických a osobních zájmů. Co se týče českých peněz, tak jim to prochází. Co se týče evropských, Evropská komise řekla dost," dodal pro Parlamentní Listy.cz Radan Večerka.

Krajská zdravotní - vše je v pořádku

Večerkova obvině ní však rázně odmítla tisková mluvčí Úřadu Regionální rady Marcela Klíchová.

"S nákupem zdravotnických zařízení Krajské zdravotní a.s. se neztotožňujeme a respektujeme vyjádření a požadavky Evropské komise."

Klíchová ale zároveň podotkla, že Krajská zdravotní a.s., která musí vracet dotace ve výši 417 milionů za údajné předražené nákupy přístrojů, všechna obvinění odmítá a trvá na tom, že z její strany nedošlo k žádnému pochybení při čerpání dotace. K vyjádření Klíchové Večerka ještě poznamenal:"Pozdě bycha honiti. Je sice pravda, že se konečně v Regionální radě dobrali k nějakým krokům, ale kvůli otálení s řešením požadavků Evropské komise a všem chybám hrozí ostré sankce. Je jen otázka, kolik milionů, či miliard nám seberou."

   
Více o eurofondech ZDE

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …