Jak na Spartě. Když to funguje, tak šéfa odvolají, tvrdí lékař olomoucké nemocnice

09.12.2011 16:02

Zaměstnanci Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) s napětím očekávají, kdo se stane jejich novým šéfem. Dosavadní ředitel Radomír Maráček čelí obvinění ze tří trestných činů kvůli veřejným zakázkám. „Za něj to tu ale fungovalo. Vyvedl nemocnici ze ztráty. Ten, kdo přijde po něm, těžko může být lepší," shoduje se personál největší nemocnice v Olomouckém kraji.

Jak na Spartě. Když to funguje, tak šéfa odvolají, tvrdí lékař olomoucké nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: FN Motol

Ministerstvo zdravotnictví již vypsalo výběrové řízení na nového ředitele nemocnice. Dosavadní šéf Radomír Maráček je stíhán kvůli údajnému uzavíraní nevýhodných smluv na pronájem automobilů. Podle vyšetřovatelů prý také u zakázek za desítky milionů korun nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci, přitom se podle policie jednalo o nákup nových přístrojů. Zákon měl obejít také při uzavírání smluv na audity a poradenství. Údajně tak způsobil škodu za několik milionů korun, za což mu hrozí až osm let vězení. Maráček je od zahájení trestního stíhání na vlastní žádost na neplacené dovolené a v úřadu jej zastupuje statutární zástupce nemocnice.

Maráček je nenahraditelný

Podle slov některých zaměstnanců nemocnice ale těžko může Maráčka někdo plnohodnotně zastoupit. „Za Maráčka to tu bylo dobré. Protože nemocnici dokázal vytáhnout z pěkného srabu - z velkých stamilionových dluhů. Letos je to v plusu. Je to nastartované dobře. Komunikace s Maráčkem byla dobrá a samozřejmě teď, když má přijít někdo nový, tak už to těžko může být lepší. Spíš jen horší," uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z lékařů pod podmínkou anonymity.

A pokračuje: „Když vidíte ještě to, že ministerstvu nevadilo, že to tu je rok bez ředitele, tak proč se najednou teda snaží? A když vám ministr řekne, že bude výběrové řízení vyhlášeno do čtrnácti dnů po odvolání, což bylo tuším v září, a uplynou tři měsíce, tak musí být každému jasné, že se tam tahá za nějaké špagáty, než se to vypíše. Je jasné, že bude vybrán ten, který se bude v mocenských kruzích líbit," doplnil lékař.

Související:

Podle něj je tedy velmi pravděpodobné, že ministerstvo dosadí do funkce šéfa nemocnice politicky loajálního člověka. „Je totiž jasné, že někdo musel způsobit to, aby tady Maráček nebyl. Jestli je to ta samá klika, která si sem chce dosadit nějakého svého člověka, když všechno bylo v relativním pořádku, to těžko říct," říká redakci.

Je to tu jak na Spartě

Ten samý lékař celou situaci kolem hledání náhrady za Maráčka přirovnal k odchodu Jozefa Chovance z čela fotbalového klubu AC Sparta Praha. „Je to tady jak na Spartě. Když to funguje, tak šéfa odvolají. Ne když to nefunguje. Musí tam být prostě nějaké zájmy na tom, proč k tomu došlo. Roční obrat nemocnice je čtyři miliardy a oni odvolají ředitele za nějaké špatně uzavřené kontrakty za pár milionů a přitom se za jeho vedení nemocnice dostala ze ztráty do prosperity," doplnil.

S lékařem souhlasí také nejmenovaná vrchní sestra. „Pan Maráček tu nasadil takovou laťku, že se to už výš posunout nedá, protože nemocnice, si myslím, je na tom v současné době velmi dobře. Obáváme se proto, že dojde spíše k negativním změnám, ať už po personální nebo finanční stránce, osobního ohodnocení a podobně," prozradila redakci ParlamentníchListů.cz rovněž s požadavkem, aby její totožnost zůstala v anonymitě.

Maráček: Rozhodnutí ministra respektuji

Rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví najít nového ředitele nemocnice, současný manager respektuje.„Za situace, že není možné, abych já pozici ředitele vykonával je to logické řešení. Nemocnice by neměla být bez hlavy, která ji udává vizi,strategii a opravdu řídí se všemi pravomocemi i odpovědností. Ředitel ji reprezentuje navenek a k tomu potřebuje silný mandát, stejně jako na změny uvnitř. Na druhou stranu neskrývám, že je to pro mne hodně těžké a složité. Měl jsem tuto práci opravdu rád a rád jsem ve FNOL byl," uvedl Radomír Maráček pro ParlamentníListy.cz s tím, že stále trvá na tom, že nemocnici nepoškodil a naopak ji ekonomicky pozvedl. „Není problém to čísly doložit. Smazal se několik set milionový dluh, navýšil se obrat, přibyly nové technologie, realizovaly se důležité investice," doplnil Maráček.

Na otázku redakce, zda se nejedná o spiknutí vůči němu, Maráček odpověděl: „K tomu se nechci konkrétně vyjadřovat, ale je jasné, že to bylo na udaní mstivého člověka nevalného charakteru s velkými ambicemi a je možné, že vzniklou situaci využili i jiní, které 4,5 miliardový obrat nenechává chladným. To jsou ale spekulace a ne jen z mé hlavy. Slyšel jsem i názory, že to byla nehoda, že jsem byl ve špatný čas na špatném místě, nebo se vystřelilo z kulometu a zrovna mě to trefilo. Každopádně je vidět, že některé osud jiných moc nezajímá a netrápí," dodává s tím, že je podle něj vidět i na chování a přístupu pana ministra, že mu to není jedno. „Kdyby byl přesvědčen o mé vině nebo neschopnosti zařízení řídit, jistě dávno by mě odvolal," sdělil.

Související:

Budeme vědět, kde doktoři chybují. Expertům vadí, že se VZP neporadila

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se už dříve vyjádřil k Radomíru Maráčkovi takto: „Já bych panu řediteli přál, aby byl zbaven obvinění. Myslím si, že většina zaměstnanců nemocnice mu to přeje také, protože tady udělal velké dílo a rozhodně nemocnici povznesl z velmi zadluženého do prosperujícího podniku," uvedl Heger.

Před Krajským soudem v Olomouci stane ředitel v době od 10.-13. ledna. Zájemci mají na odeslání přihlášek prostor do 15. ledna. Maráček přestane být ředitelem poté, co bude jmenován ředitel nový.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …