Deníky komentují návštěvu Medveděva v Česku. Kritizují Klause

09.12.2011 6:51

Dnešní deníky se ve svých komentářích vracejí k návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Česku a všímají si také toho, jak se český prezident Václav Klaus distancoval od kritiky ruských parlamentních voleb.

Deníky komentují návštěvu Medveděva v Česku. Kritizují Klause

Lidové noviny oceňují kontrakty v hodnotě 54 miliard korun, které byly při Medveděvově pražské návštěvě uzavřeny. Jejich komentátor se ale ptá, zda je důležitější Klausův argument, že Rusko v soutěži o dostavbu temelínské jaderné elektrárny nabízí největší podíl české spoluúčasti, nebo fakt, že by se Česko při ruském vítězství v soutěži mohlo ocitnout v energetické závislosti na této velmoci.

Klaus trpí "pokročilým stádiem kremlofilie"

Mladá fronta Dnes se ve svém komentáři zaměřila na Klausův postoj k ruským parlamentním volbám. Autor připouští, že český prezident nemohl na svůj ruský protějšek "vyskočit jako čertíček z krabičky" a vytýkat mu okolnosti ruských voleb, podotýká však, že v tomto případě by bylo nejlépe zdržet se komentáře, jak Klaus původně přislíbil. Podle listu totiž český prezident své "nekomentování" rozvedl natolik, že nepřímo uznal, že ruské volby byly regulérní.

SLEDUJEME: Návštěva Medveděva

Hospodářské noviny uvedly, že Klausovo odmítnutí komentovat dění v Rusku s tím, že "jsou to jejich volby", připomíná "pokročilé stadium kremlofilie". Podle deníku Klaus svou politickou korektností překonal i ruského prezidenta, který jistá porušení volebního zákona přece jen připustil. Komentátor připomíná, že na ohrožení demokracie je přitom Klaus velmi citlivý, o čemž svědčí jeho častá varování před mocenskými ambicemi supranacionálního Bruselu.

"Klaus nás chlácholí, že se Česko a Rusko osvobodily od zátěže z minulosti. Z čeho tak usoudil, těžko říct. Každopádně ruské volby připomněly, že sovětská minulost tam okupuje přítomnost. Sledujme to pozorně. I tehdy, až prezident bude naše zraky obracet k temnému Bruselu," uzavírá autor komentáře.

Čtěte také:

Medveděv u Klause: V Praze podepíšeme klíčový dokument

ČT "provařila" ochranku Medveděva: Tady budeme čekat, takhle ho zalehnu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …