Klaus před byznysmeny: Nečasova vláda je slabší, než jsem čekal

09.12.2011 9:11

Více než rok a půl dlouhé období od posledních voleb nesplnilo očekávání prezidenta Václava Klause. Kabinet Petra Nečase je slabší, než očekával, koalice se pře i o základní parametry reforem. Na setkání EURO Business Breakfast podrobil kritice i ČSSD, která podle něj neplní roli standardní opozice.

Klaus před byznysmeny: Nečasova vláda je slabší, než jsem čekal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Česká politická scéna se od prezidenta Václava Klause dočkala při jeho vystoupení na setkání EURO Business Breakfast jen výtek. „Vláda je slabší, než jsem vzhledem k volebnímu výsledku čekal. Koaliční spory jsou nejen politické, ale rovněž i o základní parametry reforem. Fungování vlády provázejí aféry a časté odchody ministrů," kritizovala podle redaktora ParlamentníchListů.cz hlava státu.

Prezidentovi se nezamlouvá ani častý mediální útok na politiku, ani počínání nejsilnější parlamentní strany, opoziční sociální demokracie. „ČSSD neplní roli standardní opozice, nýbrž opozice k celému socio-ekonomickému systému. Také tyto věci spolu s problémy v koalici racionální vládnutí téměř znemožnily," uvedl prezident Klaus.

Ten si také posteskl, že se sice pokusí, aby jeho novoroční projev byl pokud možno optimistický, ale bude to dost těžké.

O půjčce MMF lze jako jednorázové akci uvažovat

Na každoročním prosincovém ranním setkání se Václav Klaus také vyjádřil k případné pomoci České republiky eurozóně přes půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 89 miliard Kč. Podle českého prezidenta o tom lze uvažovat, pokud s tím nebudou spojovány úvahy o evropské fiskální a následně politické unii a bude to ad hoc řešení bez změny smluv a unifikace EU.

Psali jsme: Češi zlořečí EU. Sovětský svaz, který se rozpadá, hodnotí politici


Podle Václava Klause by nejlepším řešením bylo, aby některé země opustily eurozónu, ale to je neprosaditelné. V souvislosti s hospodářskými potížemi Evropy připomněl svou návštěvu západoafrického Senegalu z konce listopadu, když se při jednání senegalský ministr financí smál: „Evropská unie hovoří o globální krizi, ale krizi máte vy, my ne!"

Vrchol ledovce. Evropa bude zostávat

Podle prezidenta všichni hovoří pouze o vrcholku ledovce krize, ale Titanic se potopil kvůli části ledovce, který byl skryt pod hladinou. Celým ledovcem není pouze dluhová krize, ale celý socialistický a byrokratický postdemokratický a centralistický model EU, který svazuje volný trh a demokracii v národních státech. Příští desetiletí bude ztracenou dekádou, kdy se budou řešit současné problémy.

Čtěte také: Klaus: Havel je levičák a Evropu chtěl sjednotit už Hitler


Evropa si podle Klause nechce připustit, že rozvíjejícími se ekonomikami v růstu relativně zaostává a ekonomická dynamika se přesouvá mimo Evropu. V tomto smyslu pochválil i české strojaře, s nimiž se sešel v Ostravě a kteří viděli možné nové trhy v Turecku, Rusku, Čině, Brazílii a státech bývalého SSSR.

Vláda teď už moc nezmůže, chybovaly ty předchozí

Na setkání s manažery organizovaném vydavatelstvím Euronews prezident Václav Klaus také uvedl, že kvůli propadu zahraniční poptávky není v příštím roce vyloučen ekonomický pokles, který vláda svými krátkodobými opatřeními nebude moci příliš ovlivnit. „Zahraniční poptávku našimi opatřeními nemůžeme zvyšovat, maximálně nám může pomoci měnový kurz. Ten ovšem rovněž nejsme schopni ovlivnit," konstatoval Václav Klaus.

Rovněž stav veřejných financí podle hlavy státu neumožňuje žádnou fiskální expanzi. „Prostor pro expanzi jsme si měli vytvářet v době rychlého růstu HDP před rokem 2008. Problémem bude vůbec udržovat rozpočty na únosné úrovni," nasměroval prezident svou kritiku především do dob vládnutí sociální demokracie.

V krizi je celý koncept evropské integrace

Letošní pomalejší vývoj ekonomiky měl vnější i vnitřní příčiny. „Větší roli hrály faktory vnější, tedy zahraniční poptávka. Ale je třeba dodat, že domácí politická nejistota ekonomice nepřidávala," připomněl. Václav Klaus také zopakoval, že dnešní dluhová krize je logickým vyústěním vývoje v posledních desetiletí. „V krizi není jen projekt společné evropské měny, v krizi je podle mého názoru celý koncept evropské integrace a spolu s tím i celý socioekonomický model," prohlásil prezident.

Čtěte také: Ministr Kuba: Ptám se novinářů, kdo je to kmotr. A oni to nevědí


O to závažnější jsou podle něj zatím méně viditelné problémy Evropské unie. Týkají se relativního zaostávání Evropy za dříve neexistujícími ekonomickými centry současného světa. „Evropa si to nechce připustit a už vůbec ne veřejně přiznat. Pořád se tváří, že je vzorem pro zbytek světa," konstatoval Václav Klaus.

K tématu:


Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) na akci řekl, že za současné situace je nutné podpořit export na mimoevropské trhy a v tom si s Klausem notovali. "Jediná naše šance je obrátit se tam, kde v ekonomice existuje nějaké dynamika, kde existuje ekonomický růst a kde jsou výhledy, že ekonomický růst bude trvat," řekl Klaus.

K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…