Kremlofobie, rusofobie... Různé názory na Klausův postoj k Rusku

09.12.2011 14:06

Většina celostátních deníků na svých titulních stranách kriticky hodnotí postoj českého prezidenta Václava Klause, který se během návštěvy Dmitrije Medveděva odmítl vyjádřit k ruským volbám s tím, že jde o vnitřní záležitost země. Pouze v komentáři deníku Právo zaznělo, že se prezident odmítl vyjádřit k volbám v Rusku očekávaně a oprávněně.

Kremlofobie, rusofobie... Různé názory na Klausův postoj k Rusku
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Tisková konference prezidentů Medveděva a Klause

Postoje prezidenta Václava Klause, který během návštěvy Dmitrije Medveděva nechtěl komentovat ruské volby, si v kritickém tónu připomíná většina celostátních deníků. Například MF Dnes uvádí na titulní straně hlavní materiál z návštěvy ruské hlavy státu pod titulkem „Klaus: Ruské volby jako stávka učitelů".

V článku se pak píše, že Klaus nepřímo zpochybnil mnohatisícové demonstrace obyčejných Rusů, kteří s průběhem a výsledkem hlasování nesouhlasí. Demonstrace, při nichž policie v uplynulém týdnu pozatýkala stovky lidí. „Já jsem nebyl členem žádné pozorovatelské mise ze zahraničí, čili k tomu já nechci vydávat jakékoliv komentáře. A zrovna tak komentáře o demonstracích, které snad na několika místech v Rusku proběhly," cituje deník prezidentova slova.

Zpravodaj ČT si postěžoval na Facebooku

O tom, že Hrad nechtěl otázky na volby píše MF Dnes i v souvislosti se zpravodajem České tlevize Janem Moláčkem. „ČT nesměla položit Medveděvovi otázku, protože jsem odmítl Hradu zaručit, že se nezeptám na ruské volby," napsal Moláček na sociální síti Facebook. Na volby se nakonec zeptala ČTK. Podle mluvčího Hradu Radima Ochvata dostává ČT příležitost zase jindy, není prý jediné médium.

Také Lidové noviny titulkem „Klaus chválil Rusy. Hrad nechtěl nepříjemné dotazy" směřují pozornost čtenářů hlavně k tomu, že česká hlava státu nestála o otázky na ruské volby. Protesty proti jejich zfalšování, které už několik dní masívně probíhají v největších ruských městech, pak bagatelizoval tím, že by také „asi nebylo namístě se ptát pana prezidenta Medveděva, co si myslí o středeční stávce našich učitelů".

Pokročilé stadium kremlofilie

V komentáři pro Hospodářské noviny píše Jiří Leschtina, že Klausovo odmítnutí dění v Rusku komentovat s tím, že „jsou to jejich volby", připomíná pokročilé stadium kremlofilie. „Svou politickou korektností Klaus překonal i ruského prezidenta, který jistá porušení volebního zákona připustil," upozorňuje komentátor s tím, že na ohrožení demokracie bývá Klaus citlivý jako slavík v dole na vražedný plyn a neopomíná zdůraznit, že my, kteří jsme prožili totalitu, musíme být ve střehu.

„Podle jeho včerejšího chování na Hradě bychom ale měli zavřít oči před demokratickými excesy země, z níž k nám totalita přichvátala. Každopádně, ruské volby připomněly, že sovětská minulost tam okupuje přítomnost. Sledujme to pozorně. I tehdy, až prezident bude naše zraky obracet k temnému Bruselu," vybízí Leschtina.

Jako státník odmítl vyjádření oprávněně

Jinak na Klausovo počínání nahlíží Alexandr Mitrofanov v komentáři deníku Právo. Podle něj státník může nadřadit své vlastní názory povinnosti vyjednat co nejvýhodnější podmínky pro svou zemi. Pak v popisovaném případě nenechá kámen na kameni v hodnocení férovosti ruských voleb. Jako člověk by na to měl plné právo, protože skutečně docházelo k mimořádným jevům porušujícím spravedlivý a rovný výběr kandidátů.

„Jenže státník má jiné cíle. S protesty mají vystupovat - a vystupují - publicisté, občanská hnutí, nestátní organizace. Musí, protože je proti čemu protestovat. Mohou, protože nenesou odpovědnost za stát a jeho obyvatele. Prezident proto odmítl vyjádření k volbám v Rusku očekávaně a oprávněně," hodnotí Mitrofanov prezidentův postup.

Ekonomické zájmy Česka jsou přednější než ruské volby

A podobně nahlížejí i oslovení politici. „Považuji za správné upřednostnit ekonomické zájmy republiky především v této nejisté době. Průběh voleb a situaci v Rusku kritika ze strany České republiky asi příliš neovlivní," nabízí pro ParlamentníListy.cz pragmatický pohled člen hospodářského výboru a poslanec Věcí veřejných Jiří Rusnok.

„Především je třeba debatu o obchodu s Ruskem oddělit od debaty o problémech ruské demokracie. Když byznys s Ruskem udělají jiní, čemu to pomůže? Probrat ruské volby lze mimo setkání hlav státu, ale primárně je to věcí Rusů samotných," ztotožňuje se pro ParlamentníListy.cz s prezidentovým postojem poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Mohl být byznys, ale i kritika

Místopředsedkyně rozpočtového výboru a poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová je přesvědčena, že by Klausova kritika průběhu ruských voleb domluvené obchody nezhatila. „Myslím, že se pan prezident měl vyjádřit k pochybnostem o průběhu voleb. Jsem přesvědčena, že by se tím vzájemný obchod neohrozil, je v zájmu obou stran," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Langšádlová.

SLEDOVALI jsme: Návštěva Medveděva


K věci:

Když Medveděv obědval, protestovalo se proti volbám 

Medveděvova návštěva v Praze. Jásot, nebo důvodné obavy? 

EU krachuje. Spasí nás Čína a Rusko 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…