Bátoru v čele Akce D.O.S.T. nahradí Klausovi blízký Semín

09.12.2011 22:33

VÍME PRVNÍ Ladislav Bátora tento týden informoval, že končí ve funkci konzervativní euroskeptické tradicionalistické Akce D.O.S.T. Podle informací ParlamentníchListů.cz by ho měl nahradit bývalý ředitel Občanského institutu a současný ředitel katolického Institutu sv. Josefa Michal Semín.

Bátoru v čele Akce D.O.S.T. nahradí Klausovi blízký Semín
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Ladislav Bátora a Michal Semín na ministerstvu školství

Redakce informaci ověřovala u samotného Semína. „Tuto informaci vám nemohu potvrdit. Veřejnost se o změnách ve vedení sdružení dozví na pondělním diskusním večeru pořádaným Akcí D.O.S.T. Více vám k tomu nemohu říci," řekl ParlamentnímListům.cz Michal Semín.


Nový předseda D.O.S.T. bude oficiálně oznámen v pondělí

V pondělí se koná čtvrtý diskusní večer z cyklu Hovory na pravici, tentokrát na téma „Kde stojí česká škola v současném konfliktu hodnot?" Ten se uskuteční v 18 hodin v budově ČSVTS na Novotného lávce.

„V úvodu večera budou přítomní seznámeni se závěry jednání výboru Akce D.O.S.T., který se sešel po ohlášení rezignace předsedy Ladislava Bátory a se jménem osoby, která jej v této funkci nahradí," informoval místopředseda Akce D.O.S.T. Petr Bahník.

  • Prohlášení L. Bátory k rezignaci ZDE


„Uznávám ovšem, že rezignace na obranu proti falešným nařčením a pomluvám nutně znamená, že se již nebudu moci veřejně angažovat v iniciativě D.O.S.T., která nemá s fašismem, nacismem ani rasismem nic společného, natož stát dokonce v jejím čele. A to nejen proto, že bych mohl celé hnutí diskreditovat, nýbrž také proto, že bych dál a dál musel spoustu času věnovat obraně proti neutuchajícím insinuacím a na organizování a koordinaci té potřebné práce ve prospěch naší země by mi pomalu nezbyl čas. A to si předseda strukturovaného hnutí, před kterým se rýsují velké a těžké úkoly, nesmí dovolit. Z těchto důvodů se na nejbližší schůzi výboru vzdám funkce předsedy Akce D.O.S.T. i samotného členství v jejím výboru," vysvětloval svou rezignaci Ladislav Bátora.

Konzervativec blízký Klausovi

Mgr. Michal Semín (* 21. září 1967 Praha) je český novinář, komentátor, překladatel, spisovatel a průkopník domácího vyučování dětí. Je bývalým ředitel pravicového Občanského institutu a současným ředitelem Institutu svatého Josefa.

Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, ze které byl v roce 1989 za svou účast v Hnutí za občanskou svobodu vyloučen. Po listopadu 1989 byl spoluzakladatelem Občanského institutu, v jehož čele stál do roku 2003, kdy ho vystřídal Roman Joch. Na přelomu let 2004 a 2005 z Občanského institutu vystoupil a založil Institut svatého Josefa. Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 kandidoval na předposledním místě její kandidátní listiny za Stranu svobodných občanů.


Semín zastává křesťanské konzervativní názory, je obhájcem národní suverenity a předním laickým představitelem tradičního katolicismu. Přispívá též do tradicionalistického časopisu Te Deum, kde je členem redakce.

Čtěte také: Klausovec Semín: Pád Dvojčat se v USA někomu náramně hodil


Semín je blízký prezidentu republiky Václavu Klausovi, jeho tajemníkovi Ladislavu Jaklovi a vicekancléři Petru Hájkovi. S Hájkem sdílí obranu konzervativního katolictví. Jeho články vychází v Newsletteru Klausova Centra pro ekonomiku a politiku a pro CEP i několikrát přednášel. Semín byl spolupořadatelem Pochodu na Hrad proti Lisabonské smlouvě, který přišel pozdravit prezident Klaus.

Co to je Akce D.O.S.T.

Akce D.O.S.T. je široké pravicové hnutí, s nímž spolupracují rozličné pravicové proudy od integrálních katolíků typu Michala Semína a Práva a spravedlnost, libertariánů ze Strany svobodných občanů Petra Macha, Mladých křesťanských demokratů, Konzervativní strany, monarchistické Koruny české, či neokonzervatismu blízkého Občanského institutu Nečasova poradce Romana Jocha a „populistické" Jany Bobošíkové.

Psali jsme: Klausovský katolík udeřil: Halík je kacíř


Sdružení též podporují někteří zákonodárci liberálně-konzervativní ODS jako například Ivo Strejček, Hynek Fajmon, Jaroslav Kubera, Petr Pakosta či Jiří Oberfalzer. Manifest podepsala i prezidentova exkandidátka na ombudsmana Eva Dundáčková, šéfka sekretariátu předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové Alena Páralová, či exposlanci ODS Petr Pleva, Juraj Raninec, Zdeněk Prosek a exsenátor Karel Tejnora. D.O.S.T. má i sympatie Hradu, především Petra Hájka a prezidentova tajemníka Ladislava Jakla. Na manifestaci proti Lisabonské smlouvě před Hradem vystoupil i sám prezident Václav Klaus.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…