Předčasní důchodci. Češi: Běžte pracovat. Odborník: Nedostanou práci

09.12.2011 20:55

V Česku podle průzkumu Eurobarometru převažuje názor, že mnoho lidí odchází do důchodu předčasně. Průměrný názor respondentů ze všech 27 zemí Evropské unie je ale opačný. V porovnání s průzkumem starým zhruba dva roky se názor Čechů dokonce posílil. „Neodcházeli by do předčasného důchodu, kdyby práci měli," říká k tomu na úvod sociolog.

Předčasní důchodci. Češi: Běžte pracovat. Odborník: Nedostanou práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starší žena sedící u Vltavy. Ilustrační foto

Eurobarometr v sérii průzkumů "Zaměstnanost a sociální politika" zjišťoval na přelomu září a října letošního roku celou řadu otázek týkajících se zaměstnanosti a důchodů. Zajímavý je názor Čechů na to, zda odcházíme do důchodu předčasně.

Ve hře je přísliš mnoho faktorů, tvrdí sociolog 

„Pojímat tuto situaci precentuálně bych se zřejmě rozpakoval," říká sociolog Oldřich Zajíc na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak on by hodnotil situaci související s odchodem lidí do pozdějšího nebo předčasného důchodu. Závisí to podle něj na mnoha faktorech, které souhrnně nemohou být statistikou podchyceny. „Je zde faktor zaměstnanosti, který hraje velkou roli, samozřejmě otázka zdravotního stavu, fyzického i duševního, zkrátka převádět takto obecná data do čísel bych se asi opravdu rozpakoval."

Podle údajů průzkumové společnosti Eurostat odmítá naprostá většina Čechů prodloužení věku pro řádný odchod do důchodu. Téměř 60 % lidí, a zároveň připouští, že v naší zemi odchází do důchodu mnoho lidí předčasně. Češi si prý chtějí k důchodu přivydělávat. 

Lidé nechtějí jít do důchodu v 70 letech, nestojí ani o předčasný

Podle Zajíce je důležitější odraz nálady mezi lidmi. „Lidé samozřejmě nechtějí odcházet do důchodu v 70 nebo 80 letech a to bych viděl jako normální," konstatuje sociolog. Je podle něj třeba vzít v úvahu, že dnes už 50letí lidé mají často problém najít práci. „Na druhou stranu vidíme, že i když lidé práci mají, tak nezřídka přesluhují." I zde jsou podle Oldřicha Zajíce důvody různé. Někteří proto, že jim důchod nestačí na pokrytí i nenáročných potřeb spojených s nájmy, energiemi, které se navíc neustále zdražují, jiní proto, že nechtějí opustit aktivní život, komunikaci s prostředím, a podobně.

„Mimo to zde navíc začínají fungovat obavy, strach, že práce ani v budoucnu nebude," upozorňuje ParlamentníListy.cz Zajíc. Ten také varuje, že stoupající nervozita může sice nějakou dobu trvat, ale není-li vyrovnávána reálnou vyhlídkou na zlepšení, jednoho dne vyvolá sociální nepokoje. „Prostě proto, že lidé už nebudou mít kam uhnout," říká Zajíc.

Práce je pro lidi jistota, že neskončí na ulici

Spolu s informacemi, které sahají lidem do kapes, by tak měly být vidět podle Zajíce i věci, které lidi naopak povzbudí, a ne jen zprávy, že tam se propouští 600 lidí, jinde 800. V této souvislosti Oldřich Zajíc velmi kladně hodnotí návštěvu ruského prezidenta Medveděva i snahu českého prezidenta Václava Klause. „Ve chvíli, kdy se objeví informace, že byly uzavřené smlouvy třeba na opravu vrtulníků, nebo jiné zakázky, je velmi pravděpodobné, že ty podniky budou nabírat, což je skvělá zpráva pro lidi v regionu, která je dokáže povzbudit," argumentuje pro redakci sociolog. Lidem je podle jeho názoru jedno, odkud práce přijde, ale je důležité, aby byla. „Práce je pro lidi jistota, jistota, že budou mít na věci, které jsou nezbytně nutné, že neskončí na ulici po létech práce," konstatuje.

Krok Václava Klause proto považuje za velmi přínosný právě z hlediska dalších možností uplatnění našich lidí. „Když budou mít lidé práci, a je jedno odkud", společnost se uklidní, protože už řada lidí v současné neklidné evropské situaci vnímá fakt, že je-li práce, i když ne zázračně placená, dává jistotu na přežití", dodává Zajíc.

Předčasný důchod? Individuální cesta, ne celospolečenské řešení

Podle Eurostatu zjištěné údaje znamenají, že Češi vcelku racionálně vidí kolem sebe, že mnoho lidí by bylo schopno ještě velmi dobře pracovat i v „důchodovém" věku. Průzkum ovšem nezjišťoval, jak si lidé představují souběh práce s důchodem, nelze vyloučit, že souhlas Čechů s prací starších lidí nejde vůbec proti názoru, že hranice pro důchod by se neměla zvyšovat, že si jen mnozí myslí, že důchodce by si prací mohl „přilepšovat".

„Samozřejmě, že jsou lidí, kteří jsou schopni si k důchodu ještě nějakou korunu přivydělat," dodává Zajíc. Je ale podle něj v současné době spíše častější situace, kdy se lidé bojí odcházet do předčasného důchodu, v souvislosti s nejistou situací u nás i v Evropě. Kdo může, tak se práce drží, je ale jiná věc, když se mu například z důvodu věku nabídky na práci nehrnou. „Pak to může být jediné východisko, ale z hlediska celospolečenského to není řešení," říká Zajíc ParlamentnímListům.cz. Podle něj by měly začít přicházet pozitivní signály, než nervozita ve společnosti stoupne na kritickou mez. Pak už prý může dojít k sociálním nepokojům. „Když lidem nic jiného nezbude, oni do těch ulic nakonec vyjdou," myslí si Zajíc.


Čtěte také:


Ilustrační foto: hns


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…