Havel se setkal s dalajlamou. Politici se vás bojí, řekl mu

10.12.2011 15:12

Bývalý prezident Václav Havel se dnes zhruba na hodinu setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, který dopoledne přiletěl do Prahy na třídenní návštěvu. Podle Oldřicha Černého, ředitele Nadace Forum 2000, která návštěvu organizuje, Havel svému dlouholetému příteli poděkoval, že přijel do země, kde jej lidé milují, ale politici se jej trochu obávají. "Požádal jsem ho, aby žil ještě deset let," řekl pak novinářům při odchodu ze schůzky dalajlama.

Havel se setkal s dalajlamou. Politici se vás bojí, řekl mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

"Bylo to především setkání dvou starých přátel a v tomto duchu to také probíhalo," přiblížil rozhovor v Havlově kanceláři novinářům Černý. Dalajlama přijel do České republiky po dvou letech přesně na Den lidských práv. Havel, kterého viditelně trápí zdravotní problémy, od přítele dostal tibetský bílý šál a zlaté kolo, symbol duchovní změny, ochrany a schopnosti překonávat překážky.

Velká čest

"Cítím to jako velkou, velkou čest, že jsem se mohl setkat se svým dlouholetým přítelem," prohlásil dalajlama před novináři při odchodu. Zdůraznil, že Havel je pro něj nejen osobní přítel, cítí jej prý také jako "přítele či vůdce svobodného světa", kdy vždy stojí na straně lidí, kteří se potýkají s problémy či jsou utlačováni.

"Pánové se navzájem ujistili, že ani jeden z nich nemládne a ani jeden z nich není čím dál tím zdravější," řekl Černý k soukromé části rozhovoru. Dalajlama podle něj Havla informoval o svém letním rozhodnutí vzdát se politické a administrativní moci. Formálně se tak stalo letos 8. srpna, kdy své pravomoci předal demokraticky zvoleným zástupcům tibetského exilu.

Více o Václavu Havlovi čtěte ZDE

Havlova slova o tom, že dalajlamy se v Praze politici trochu obávají, vysvětlil Černý úvahou o mocenském posilování Číny v letech od poslední dalajlamovy návštěvy v ČR. "Mocně mocensky posílila a to se samozřejmě projevuje i do těchto vztahů," dodal ředitel Nadace Forum 2000.

Související:
Havel obdržel od Saakašviliho nejvyšší gruzínské vyznamenání 
Havel se bude z nemoci zotavovat na venkově  
Havel jede do lázní odpočívat po nemoci 

Divadlo Husa na provázku zahrálo na počest Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …