Jízdné v Praze znova podraží, připustil primátor Svoboda

11.12.2011 8:26

Jízdné v pražské MHD v posledních letech šplhá strmě vzhůru. Pět měsíců poté, co jízdenky na městské tramvaje a autobusy naposledy podražily, připouští pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) další růst cen. Kolik peněz navíc budou Pražané nuceni za jízdné zaplatit, odmítl upřesnit.

Jízdné v Praze znova podraží, připustil primátor Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Bohuslav Svoboda

Magistrát se podle něj pokusí zdražení zabránit seškrtáním provozních výdajů. Pokud přitom neuspěje, podraží po červnu příštího roku přednostně jednorázové jízdenky. Ani zvednutí cen předplatných kuponů však Svoboda úplně nevylučuje.

"Předplatné jízdné v Praze je vůbec nejlevnější, přesto stále uvažujeme o tom, že bychom zdražováním nezatěžovali Pražany. Prostor je spíš v jízdném pro návštěvníky Prahy," řekl primátor serveru Aktuálně.cz.

Možnost zvýšení cen jízdného se na jednací stůl vrátila poté, co radu města opustili sociální demokraté. Ti totiž zdražování jízdného kategoricky odmítali. "Tato koalice by pouze přes mrtvolu sociální demokracie změnila v těchto čtyřech letech jízdné," řekl před časem někdejší primátorův náměstek Karel Březina (ČSSD).

Levné jízdné

Než město přistoupí k navýšení jízdného, pokusí se zrevidovat dopravní náklady. „Budeme začínat při šetření v dopravním podniku od věcí, které nebudou občany zasahovat. Z analýzy víme, že máme obrovské překrývání sítí, kdy mezi stejnými destinacemi jede metro, tramvaj a tři autobusy," vysvětluje primátor. Dodává, že taková praxe by měla v rámci větších úspor brzy skončit.

Pražský magistrát si také nechal vypracovat srovnání cen jízdného v Evropě i jiných českých městech. Z výsledků vyplynulo, že se Pražané těší ve srovnání s jinými velmi nízkému jízdnému.

"Srovnáváme, kolik hodin, dnů a měsíců musí člověk pracovat, aby si vydělal na roční předplatnou jízdenku a na jednodenní jízdenku. A došli jsme k tomu, že přestože region Ostravska je rozhodně chudší, tak hromadná doprava v Praze je levnější než v Ostravě," vysvětlil primátor.

Účty za červenec

Pražské jízdné naposledy podražilo začátkem července, kdy cena základní nepřestupní jízdenky stoupla na 24 korun a cena přestupního jízdného na 32 korun. Zvýšení cen Praze v součtu přineslo 200 milionů korun.

Ve stejné době přitom město tratí 240 milionů korun za výhodnou nabídku pro děti do 15 let a seniory nad 65 let, kteří od července za využívání MHD v Praze nic neplatí.

Čtěte také:
Vydrží pražský primátor Svoboda a policejní prezident Lessy další rok?
Praha bude zadávat oponentní posudky k zakázkám odboru informatiky
Praha: Tonda prorazil do stanice Veleslavín a už je v půlce cesty do Dejvic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …