"Povedená" VŠ, titul nedostanete ani po 5 letech. Ministerstvo dává ruce pryč

13.12.2011 0:00

Zazvonil zvonec a pohádky o škole snů je konec. Akreditační komise Ministerstva školství udělala čáru přes rozpočet Rašínově vysoké škole, kde studentům létaly do pusy pomyslní pečení holubi zadarmo.. I tak si lze vyložit závěry akreditační komise, která škole odebrala akreditaci magisterského studijního oboru Ekonomika a insolvence. Řada studentů se tak pár dnů před státnicemi ocitla na dlažbě. Zbyly jim jen oči pro pláč.

"Povedená" VŠ, titul nedostanete ani po 5 letech. Ministerstvo dává ruce pryč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Místo státnic na úřad práce
Soukromá Rašínova vysoká škola přišla o možnost udělovat titul v magisterském oboru Ekonomika a insolvence. Odebrání akreditace neznamená pouze, že škola již nemůže přijímat nové studenty. Toto rozhodnutí ovlivnilo i všechny stávající studenty magisterského stupně, protože od 1. prosince již nejsou podle zákona studenty vysoké školy.

Zbyly jen oči pro pláč


Mnozí z nich se tak dostali do situace, kdy semestr před ukončením studia a udělením vysokoškolského titulu nemají nic. Ze dne na den tak přišli o výhody studentského života, slevy na daních, o zajištění sociálního a zdravotního pojištění, které jim bylo jako studentům hrazeno státem.  Především ale přišli o vidinu vysokoškolského titulu, o školné, které škole zaplatili, a taky o a několik let svého života, strávených v této vzdělávací instituci. Zůstaly jim jen oči pro pláč a rozepsaná závěrečná práce.

Co s nimi dál bude, nevědí ani oni sami. “Od listopadu nás pořád uklidňují, že přestoupíme na jinou vysokou školu, ale dnes, téměř v polovině prosince, nemám vůbec nic! Nejsem studentkou jejich ani žádné jiné školy, přitom mě od ukončení studia dělilo jen několik zkoušek. A teď jsem ze dne na den na Úřadu práce, kvůli pojištění. Kde dostuduji, vůbec netuším,“uvedla pro Parlamentnilisty.cz jedna ze studentek, která si nepřeje zveřejnit jméno.

Nemožný úkol?


Může se tak zdát, že škola dostala až nemožný úkol -  zajistit přestup studentů magisterského oboru Ekonomie a insolvence na jinou vysokou školu a to v rekordním čase jeden měsíc. Kateřina Savičová, tisková mluvčí Ministerstva školství pro Parlamentnilisty.cz uvádí věci na pravou míru.

“Rašínova vysoká škola měla na řešení situace dostatečně dlouhou dobu. Rozhodnutí o odnětí akreditace magisterského studijního programu Ekonomika a insolvence nabylo právní moci již v květnu 2011. Škola nás následně sama požádala o odklad do 30. listopadu a Ministerstvo školství této žádosti vyhovělo. Tento listopadový termín, do kdy bude škola schopna splnit mimo jiné i závazky vůči studentům, si přitom Rašínova vysoká škola určila sama. Přesto nás v listopadu znovu požádali o opětovné prodloužení lhůty do 29. února. Tomuto požadavku  již nebylo vyhověno, s přihlédnutím k tomu, že termín 30. listopadu si škola stanovila sama. V polovině prosince nám má škola předložit výsledek toho, jak celou věc se studenty vyřešili. Každopádně od 1. prosince již nemají akreditovaný obor Ekonomika a insolvence v magisterském stupni. A do 30. listopadu měli zákonnou povinnost zajistit studentům přestup na stejný nebo obdobný vysokoškolský obor. Pokud tak neučinili, je právní odpovědnost za škodu vzniklou studentům na straně Rašínovy vysoké školy.


Na jinou školu nechtějí


Dohodnout studentům přestup na jinou školu, se ale bohužel Rašínově vysoké škole nepovedlo. “Jednali jsme s několika veřejnými, ale i soukromými školami. Bohužel se nám přestup studentů s žádnou z nich nepodařilo dohodnout. Důvodem je nekomtabilita studijních oborů. Jednání dále probíhají,“ uvedl pro Parlamentnilisty.cz prorektor pro vnější vztahy Rašínovy vysoké školy, JUDr. Petr Valdhans.


Škola tak definitivně přišla o možnost udělovat magisterský titul. Nemůže přijímat nové studenty a to ani do bakalářského programu. Budoucí bakaláři, však na rozdíl od studentů magisterského programu školu mohou dokončit. Nad tím se pozastavuje JUDr. Valdhans také.

Bezprizorní studenti

“Studenti magisterského oboru jsou v bezprizorním stavu. Někteří z nich měli těsně před dokončení studia.. Snad nám mohlo ministerstvo dovolit umožnit dokončení studia i v případě magisterského stupně. Pro mnohé z nich je to velmi bolestivé, existují případy, kdy studenti přišli se statusem studenta také například o sirotčí důchod.“ Ministerstvo školství však své rozhodnutí odůvodňuje nepřijatelně nízkou kvalitou studijného programu, nedostatečným personálním zabezpečením a podivnou marketingovou strategií, kdy se škola snažila získat nové studenty na nenáročné podmínky při získání titulu. O nenáročnosti této školy si už v Brně cvrlikali i pomyslní vrabci na střeše.

Bez docentů to nejde?

Prorektor pro vnější vztahy JUDr. Valdhans ale s posudkem akreditační komise nesouhlasí. “Je nám vyčítáno, že nemáme habilitované docenty a profesory v tomto studijním oboru. Ale obor Insolvence je unikátní, nevím o nikom, kdo by v něm habilitaci získal, proto takové personální zabezpečení nemůžeme ani zajistit,“ stěžuje si Parlamentnimlistum.cz Valdhans.

  Tisková mluvčí Ministerstva školství Kateřina Savičová se ale brání. “ To jsou neúplné informace. Akreditační komise je zcela kompetentní orgán a pro odnětí akreditace měla vážné důvody.“
Co se studenty bude dál, je zatím nezodpovězeno. Faktem pouze zůstává, že s touto reklamou možná budou personalisté kolonku v životopise - Rašínova vysoká škola-  raději ignorovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…