Starousedlíkům z Třemošné už došla trpělivost. Vyšli do ulic

12.12.2011 17:21

I přes mrazivé zimní počasí bude v nejbližších dnech asi v Třemošné u Plzně pořádně horko. Poté, co místní zastupitelstvo smetlo jednohlasně ze stolu financování stavby protihlukové stěny u nového obchvatu obce, které se už soudní cestou domáhalo několik majitelů z desítky nových domků postavených nedaleko od obchvatu. Zastupitelé odmítli postavit protihlukovou bariéru za milion korun pro několik nových obyvatel, protože na to obec nemá a ohrozilo by to jiné investiční akce.

Starousedlíkům z Třemošné už došla trpělivost. Vyšli do ulic
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Financovat stavbu protihlukové stěny zastupitelé odmítli proto, že poslední měření neprokázalo překročení hygienických norem hluku. Peníze na tento projekt v našem malém rozpočtu nemáme, ohrozilo by to jiné a důležitější projekty, na které již máme stavební povolení.  Obec navíc není vlastníkem pozemků, na kterých měla protihluková stěna vyrůst, což by do budoucna představovalo složitý problém,“ vysvětlil starosta Třemošné Jaromír Zeithaml  (SNK).

Starousedlíci se bouří


Nesouhlas se stavbou protihlukové bariéry vyslovili obyvatelé Třemošné už v petiční akci, kde více jak tisícovka lidí apelovala na zastupitele, aby prostředky na bariéru neuvolnila. Starousedlíci totiž nemohou zapomenout svým novým sousedům jejich kousek z července letošního roku. Tehdy se totiž bohatým majitelům několika nových domů sdružených v občanském sdružení Orlík podařilo u soudu dosáhnout předběžného opatření, na základě kterého měl být provoz právě otevřeného obchvatu obce uzavřen. Majitelé domů si stěžovali na nadměrný hluk a u soudu překvapivě uspěli.

Více o Plzeňském kraji ZDE

Pouliční bouře


Do jejich ulice po tomto rozhodnutí vyrazili starousedlíci, aby majitelům domů předvedli, jak vypadá skutečný hluk, který museli snášet v obci, když nebyl ještě v provozu obchvat. Lidé tam při demonstraci síly vytáčeli do obrátek motory aut i motorek, situaci na místě musela přijet zklidnit i policie. Došlo i k několika osobním potyčkám. Do akce se proto vložil Plzeňský kraj a přislíbil zaplatit 70 procent ceny protihlukové bariéry v ceně tří milionů, pokud zbývajících 30 procent uhradí obec Třemošná.

U ŘSD neuspěli


Lidé ze sdružení Orlík nejdříve chtěli, aby protihlukovou bariéru postavilo za své peníze ŘSD, které patří i obchvat. To však vedení ŘSD odmítlo, protože podle jeho tvrzení nebyly překročeny hygienické hlukové normy. ŘSD navrhlo provést nové řešení hluku a pokud by se prokázalo překročení hygienických norem, bylo připraveno bariéru postavit a zaplatit. Pokud budou normy hluku v pořádku, zaplatí bariéru kraj společně s obcí. Sdružení Orlík na dohodu přistoupilo a na základě tohoto příslibu stáhlo žalobu a přestalo bránit provozu na obchvatu. Následné měření hladiny hluku skutečně prokázalo, že povolené limity nejsou překročeny a stavba bariéry zůstala na kraji a na obci. Obec však nyní smetla stavbu ze stolu a lze očekávat odvetné akce ze strany obyvatel ze sdružení Orlík.


"Tato situace jen přispěje k tomu, že Občanské sdružení Orlík, které si vyžádalo stavbu protihlukové stěny, bude stavbu obchvatu i nadále rozporovat, což s sebou přinese další problémy," konstatoval krajský radní pro oblast dopravy Jaroslav Bauer (ČSSD). 


"Plzeňský kraj projevil dobrou vůli tím, že chtěl poskytnout peníze, i když nemusel. Další věci již ovlivnit nemůžeme, dotace tímto padá a protihluková stěna nebude, pravděpodobně i se všemi důsledky, které z toho vyplývají. Týká se to občanských vztahů v Třemošné, mezi většinovými obyvateli a několika majiteli nových domů u obchvatu. Můžeme očekávat další jednání mezi obcí a Orlíkem, výsledek je ovšem nejistý,“ uvedl radní Bauer. Podle jeho slov už ovšem nebude mít Orlík k dispozici takové páky, jaké měl v červenci, kdy se mu podařilo získat soudní zákaz provozu na právě otevřeném obchvatu. „Takové rozhodnutí nyní hned tak nějaký soudce nevydá, protože si bude vědom důsledků, které by to mělo mít nejen pro Třemošnou i pro celý Plzeňský kraj. Půjde tam hlavně o sousedské vztahy a ty byly v Třemošné už tak hodně napjaté," vysvětlil s obavami radní Bauer.


Právní zástupce sdružení Orlík Stanislav Němec se nechal slyšet, že v případě nevybudování protihlukové stěny mohou jeho klienti podat odvolání při kolaudaci stavby obchvatu, která se plánuje na přelom tohoto roku. Další možností jak se bránit, je podání civilní žaloby. 

Klid zbraní nehrozí


Klid zbraní se ovšem neplánuje ani v početnějším táboře odpůrců stavby protihlukové stěny z řad starousedlíků v Třemošné. „Nikdo je nenutil, k tomu, aby si kupovali parcely na domy nedaleko od tělesa obchvatu, všichni dobře věděli, že tam povede silnice. Jestli chtějí protihlukovou stěnu, ať si ji zaplatí z vlastních peněz, nejedná se o žádné chudáky. Naše obec nemá zbytečný milion, který by do bariéry investovala. A pokud budou i nadále dělat problémy, musí počítat s tím, že jim tady bydlení pořádně znepříjemníme. Už jsme jim to jednou ukázali, že se nebojíme a je nás tady hodně,“ uvedl v souvislosti s vývojem posledních událostí jeden rozhořčený občan Třemošné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…