ČSA má nemoc v oblasti nákladů, míní ředitel Dvořák

11.12.2011 14:37

V další části pořadu Otázky Václava Moravce byl generální ředitel Českých aerolinií Miroslav Dvořák a bývalý prezident Českých aerolinií Miroslav Kůla. Mluvili o krizi ČSA a o stávce pilotů.

ČSA má nemoc v oblasti nákladů, míní ředitel Dvořák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

Podle Kůly je ČSA jiná firma, než ve které strávil řadu let. „Co ve mně nejvíc vzbuzuje smutek je současná situace ČSA. Příští rok bude těžký. ČSA vyprázdnilo rezervy, které mělo. Nezbývá jí nic a není, kde brát,“ myslí si bývalý prezident společnosti.   

Současný ředitel ČSA Dvořák namítl, že není fér srovnávat současnou situaci s tou před deseti lety. Dnes přepravní průmysl ovlivňuje například nadbytečná kapacita, kterou způsobují výrobci,  nebo nástup lowcostových (nízkonákladových) firem.

ČSA je nemocné v oblasti nákladů

„Je potřeba se zaměřit na efektivitu a ne na počet přepravených cestujících. Klesla nám flotila o třetinu, ale jsme chváleni za efektivní využívání airbusů. Meziročně platíme o padesát procent víc za letecký benzín a také klesá cena letenek. Nemoc ČSA je zejména v oblasti nákladů,“ řekl Dvořák v OVM.

„Problém se nedá řešit ze dne na den. Je to otázka dlouhodobého budování obchodní strategie a sítě. Jedním z problémů je, že ČSA nemá šťastné složení letadlového parku,“ vyčetl Kůla ČSA. Poukazoval na mezeru v počtu míst mezi jednotlivými typy letadel.

Dvořák ujistil, že České aerolinie vědí, jak má vypadat flotila. Dodal, že mezera letadly  ATR 42 a boeingy bude zaplněna.

Máme dobré postavení v zemích bývalého východního bloku

„Musíme být efektivnější a schopně reagovat na změny na trhu. Třeba na přicházející krizi v Evropě. Když je na trhu 50 až 100 subjektů, které dělají totéž, je nutné se nějak odlišit. My máme významnou výhodu, což je postavení na trzích bývalých zemí východního bloku,“ řekl Dvořák v Otázkách Václava Moravce. Zatím odmítl spojenectví s ruským leteckým přepravcem Aeroflot.

Kůla k tomu dodal, že Aeroflot neměl být vyloučen z privatizace před dvěma lety. Společnost podle něj byla jediným vážným kandidátem na koupi ČSA.

Co s „nemocnými“ piloty?

„Nepřistupoval bych na podmínky, jako je beztrestnost. Považuju protest pilotů za nefér. Měli vyhlásit běžnou stávkovou pohotovost,“ vadí Kůlovi. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…