Samoživitelky to v Česku mají těžké. Stát na ně kašle

14.12.2011 14:01

Nemají to jednoduché. Z různých důvodů se jim rozpadly vztahy a obvykle se jim smůla lepí na paty. Po nezdařené lásce mají obvykle „památku“ v podobě dítěte. A často velké existenční problémy. Oficiální termíny pro tyto ženy je matky - samoživitelky. A Česká republika jich má požehnaně. A také se o ně neumí dost dobře starat.

Samoživitelky to v Česku mají těžké. Stát na ně kašle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

„Je to problém, který by si rozhodně zasloužil mnohem větší pozornost, než které se mu dostává. Mimo jiné i proto, že děti těchto žen vyrůstají často ve velmi špatném prostředí, jejich matky nezřídka trpí psychickými problémy a s takové výchovy vzniká nepříliš šťastný řetězec, na jehož konci může být často zase jen nešťastný jedinec,“ říká europoslankyně Zuzana Brzobohatá (ČSSD), která má i jako stále aktivní skautka s prací s mládeží značné zkušenosti. Snahy ovlivnit a pokusit se zmírnit stav v této oblasti ji neopustily ani poté, co se z ní stala poslankyně v Bruselu.

Samoživitelek je mraky


„V české populaci tvoří matky-samoživitelky celých sedm a půl procenta. Je to jedno z nejhorších čísel v celé EU, hůře jsou na tom už jen v Estonsku a Lotyšsku.  Ke špatnému postavení bohužel přispívá i fakt, že se příliš nesnažíme o vytvoření dostatečného počtu míst  v zařízeních pro děti do tří let věku. Zatím tak lze u nás umístit pouze devět procent dětí.  Závěry Evropské rady z roku 2002 přitom doporučují, aby se péče pro děti v členských státech našla alespoň ve 33 procentech.

EU jako alibi?

Argumentace typu, že jsme v té době nebyli ještě členy EU a tudíž se tak chovat nemusíme je podle mého názoru zcela nesmyslně alibistická. Ovšem to je postoj, se kterým se setkávám velmi často.  Část naší politické reprezentace se raději vymlouvá a nedělá nic, než by se do řešení problémů skutečně pustila. Bohužel je to takoví stará bolest, která se však neprojevuje jen v politice,“ domnívá se europoslankyně. 

Změnit současný stav podle ní lze, i když je to běh na hodně dlouhou trať. „Jedním z kroků, jak situaci zvrátit je i to, že se o problému bude hodně nahlas a hodně často mluvit. A v tom mohou pomoci výrazně i europoslanci,“ domnívá se  Brzobohatá. Politička z Tišnova na Brněnsku , která využívá ke své práci velmi často  i rozhlasové vlny. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…