Kyjovský starosta chce rezignovat. Kvůli válce se šéfem nemocnic

13.12.2011 11:48

Diplomacie šla stranou. Už žádné opatrné řeči, žádné fráze, žádné ohledy. Ve zcela otevřený konflikt se změnily zprvu nenápadné personální problémy kolem kyjovské nemocnice. Zařízení na samém jižním okraji jihomoravského regionu je zcela nepostradatelné a lidé si to bez něj nedokáží představit. Kdyby Kyjov neměl spádovou nemocnici, museli by pacienti za zákroky až do Hodonína a to si mnoho především starších lidí nedokáže představit.

Kyjovský starosta chce rezignovat. Kvůli válce se šéfem nemocnic
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

 

Už dost. Rezignuji

O klidu tolik potřebném pro práci lékařů i pro uzdravování pacientů však přes veškerá ujišťování nemůže být v kyjovské nemocnici řeč ani náhodou. Mezi ředitelem zdravotnického zařízení Josefem Pejchlem a starostou Kyjova Františkem Luklem (nezávislý) by se totiž napětí dalo krájet a nevraživost už ani nikdo neskrývá.. Starosta dokonce prohlásil, že pokud bude na začátku příštího roku ještě Pejchl ředitelem, nabídne rezignaci.


Lukl už došel tak daleko, že  otevřeným dopisem m oslovil krajské radní i  ředitele Pejchla. Napsal dokonce, že by bylo spravedlivé, žádoucí, nutné a správné odvolat Pejchla z funkce tak, jako to před časem učinili představitelé kraje Vysočina při tamním obdobném řešení problému s chodem nemocnice. Důvodem jsou údajná manažerská selhání, mezi nimiž jmenoval starosta například Pejchlem šířené nepravdy.

”Je netolerovatelné, aby veřejně prohlašoval, že pronájem lékárny je 25 tisíc korun ročně, a všichni víme, že je to 120 tisíc měsíčně,” uvedl v otevřeném dopise jako jediný výrok ke kauze kritizované lékárny Lukl. Pejchlova reakce je následující - ”Aniž se mnou promluvil jediné slovo o nájmu lékárny, vyslechl pouze druhou stranu. Ke složitému právnímu a obchodnímu vztahu zaujal politické stanovisko a postavil se na stranu těch, kteří připravili nemocnici o významné finanční prostředky,” tvrdí ve svém stanovisku ředitel  Pejchl. ”Pevně věřím, že se nepotvrdí zprávy o tom, že pan starosta Lukl tlačí na to, aby se soud o lékárně vůbec nekonal. Pevně věřím, že nezávislý soud potvrdí, že mám pravdu já a pan starosta Lukl pouze lobuje za soukromé zájmy ve spojení s některými bývalými členy managementu zdejší nemocnice,” pustil se ještě  do starosty ředitel.

Pejchl fabuluje?


”Každý člověk může na tomto stanovisku jasně vidět, jakých fabulací se pan Pejchl dopouští. Jak ho pohlcuje svět jeho fantazií. A tak je to snad s každým faktem, který si interpretuje ”po pejchlovsku”. Nikde jsem nemluvil o nějakém soudním sporu to mne vůbec nezajímá, nikde jsem se nepostavil na stranu kohokoliv. Na jednu ale určitě. Na stranu pravdy proti lžím,” reagoval František Lukl s tím, že faktury s částkou 120 tisíc korun viděl na vlastní oči. Krajský radní Oldřich Ryšavý, který má na starosti resort zdravotnictví a o kyjovskou nemocnici a problémy kolem ní se zajímá již delší dobu se k válce zatím vyjadřovat nechtěl. Chce si počkat až na konec roku, kdy bude mít k dispozici závěr z kontroly, kterou kraj do nemocnice poslal.

Až na jeho základě vedení kraje zaujme stanovisko. Proti Pejchlovi, dříve řediteli kauzou heparinového vraha „proslavené“  havlíčkobrodské  nemocnice, se na Kyjovsku zvedla vlna odporu. Pod petici za jeho odvolání je už 7 300 podpisů. jeho zastánci však na druhé straně tvrdí, že ředitel jako nový manažer objevil řadu „kostlivců“ po předchozím vedení a také se snažil odstranit některé zavedené podle jeho názoru pro nemocnici škodlivé praktiky. To se prý ovšem mnoha lidem nelíbí a snaží se Pejchla za každou cenu z malovaného kraje vína a folkloru vyhnat zpět na Vysočinu či kamkoli jinam.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …