Guvernér Singer: ČNB by půjčku MMF zvažovala. Důležité je udržení rezerv

12.12.2011 14:50

Jak to tak vypadá, i Česká národní banka (ČNB) bude otálet s tím, jestli vůbec a za jakých podmínek poskytne část svých devizových rezerv na půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu. ČNB takový krok bude velmi zvažovat. Prohlásil to guvernér banky Miroslav Singer s tím, že rozhodování by nebylo snadné.

Guvernér Singer: ČNB by půjčku MMF zvažovala. Důležité je udržení rezerv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Česko by mělo Mezinárodnímu měnovému fondu poskytnout asi tři a půl miliardy eur, tedy zhruba 89 miliard korun. Podle Singera dohody z bruselského summitu ale celkově neřeší problémy eurozóny jako celku. Navíc se podle něj Centrální banka bude snažit udržet dostatečné rezervy pro případné změny ve struktuře fungování eurozóny. Uvedl to Český rozhlas, jenž také připomněl, že proti půjčce se dnes postavil i prezident Václav Klaus. V exkluzivním vyjádření pro Český rozhlas 1 – Radiožurnál řekl, že by to v naší situaci bylo nezodpovědné.

„Česká republika sama žije s deficitem, který – jak je vidět – není schopna eliminovat. V této situaci by bylo nezodpovědné naše zadlužení zvyšovat poskytováním půjček pro extrémně zadlužené země, kterým to pouze umožní další odklad skutečných řešení,“ zmínil Klaus.

"Před pár lety bych řekl, že rezerv máme více než dost. Dnes je doba, kdy se ze starých jistot stávají nové nejistoty a člověk má radši těch rezerv více než méně. Musím říci, že pokud vláda za námi přijde, tak si to důkladně prostudujeme a budeme se muset hodně zamýšlet. Musím říci, že to bude podstatně těžší rozhodování než dříve. Je totiž plno nových nejistot," uvedl k půjčce pak v rozhovoru pro ČTK Singer.
    

Celkově je částka 200 miliard eur podle Singera relativně nízká. "Mně se zdá, že ta částka je trošku jako acylpyrin na zlomenou nohu. Nezaškodí, ale zároveň není schopna výrazněji pomoc," dodal s tím, že v Evropě se podle něj zřejmě změní zahraničněobchodní toky a vůbec celá struktura zahraničního obchodu vyplývající z existence eurozóny.

"A to je také důvod, proč mít dostatečné devizové rezervy. Rezervy tady nejsou pro regulaci. Takže si myslím, že toto rozhodování nebude lehké," dodal.

Analytik Patria Finance: Je to hlavně politická záležitost

O výhodnosti pro Českou republiku není přesvědčen ani analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Pro rozhlas zdůraznil, že půjčka pro MMF je hlavně politickou záležitostí.

„Je otázkou, jestli by to nezhoršilo pozici České republiky v očích ratingových agentur,“ podotkl Vlk.

Ratingová agentura Standard & Poor's už oznámila, že by mohla snížit rating 15 hlavním státům eurozóny. V příštím čtvrtletí chce přezkoumat rating jednotlivých členů eurozóny i agentura Moody´s,ů dodal ve svém zpravodajství rozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…