Operátorka pro lidi v nouzi: Tolik žádostí o osobní bankroty jsme ještě neměli

14.12.2011 6:06

Prognózy pro rok 2012 nejsou optimistické. A tak se, jak se toto magické datum blíží, jejich čerň stále více prohlubuje. Jisté je jedno. Z hlediska ekonomiky České republiky už banky oznamují, že počítají s recesí. V praxi to znamená, že se firmám i lidem prodraží úvěry. Některé prognozy jdou ještě dál, mohlo by dojít i k tomu, že by se v určitém období bankovní úvěry zastavily zcela.

Operátorka pro lidi v nouzi: Tolik žádostí o osobní bankroty jsme ještě neměli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Dobré období nečeká ani zaměstnance, ani firmy, a špatným zprávám se nevyhnou ani živnostníci, tedy OSVČ. Již nyní není tajemstvím, že v důsledku recese budou firmy spíše než vytvářet nová pracovní místa, propouštět. Může se také stát, že přistoupí i ke zkracování pracovních úvazků či týdne, což samozřejmě s sebou přinese méně peněz na výplatních páskách. Životní náklady však napříč tomu porostou, i kdyby ne kvůli jiným okolnostem, minimálně kvůli zvýšenému DPH od nového roku. Centrální registr dlužníků tak varuje: „Výrazně přibyde občanů, kteří nebudou schopní splnit své závazky.“

A své varování rozšiřuje i na ostatní.  Tedy firmy a OSVČ. „Taktéž se dá očekávat v příštím roce to, že přibyde bankrotů. Nebude to ale stejně prudký nárůst jako v roce 2009. Příčina bankrotů bude v poměru 50 procent - nedostatek zakázek, 40 procent - druhotná platební neschopnost, 10 procent - ostatní příčiny,“ uvádí mimo jiné také Zpravodaj Centrálního registru dlužníků.

Před Vánocemi lidé dřív zájem řešit dluhy neměli. Teď drnčí telefony neustále

To, že se soukolí nepříjemných ekonomických dopadů začíná teprve rozjíždět, dosvědčuje i operátorka na bezplatné telefonní lince pro lidi ve finanční tísni Petra Jehličková.  „V tomto roce zaznamenáváme minimálně trojnásobný nárůst volajících v nouzi, kteří nás prosí o pomoc a radu. Zatímco vloni v listopadu už byl klid a lidé alespoň před Vánocemi chtěli zřejmě na tyto starosti zapomenout, letos drnčí telefony stále i v těchto dnech. Jsou to denně desítky lidí, kteří nevědí, jak se se svými dluhy srovnat, mnozí i s tím, že vědí, že od nového roku budou bez práce. Žádají insolvence, bankroty, osobní bankroty, opravdu jsou dluhy zatíženi již skoro všechny skupiny obyvatelstva,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Jehličková.

Její zkušenost potvrzuje i Zpravodaj Centrálního registru dlužníků dalším nepříjemným faktem. Z něj vyplývá, že české firmy orientované na domácí trh zasáhne malá poptávka obyvatel. „Zaměstnance v roce 2012 zasáhne výrazné zdražení prostřednictvím nepřímých daní (DPH), stagnující nebo nižší příjem, riziko ztráty zaměstnání,“ konstatuje dále.

A vydává doporučení. S ohledem na špatný vývoj evropské ekonomiky, na níž je Česká republika závislá, by měl každý co nejvíce snížit míru zadlužení a neuzavírat další půjčky a úvěry bez řádného propočtu příjmu.

Pokud se někdo domnívá, že jako živnostník či osoba OSVČ (kterých v Česku raketové přibývá), se nemusí budoucnosti obávat, pak ani pro něj nepřicházejí dobré zprávy.  „Podnikání na živnost je tou nejrizikovější variantou. Podnikatel ručí veškerým majetkem svým a majetkem manželky! Ze zákona nemá nárok na osobní bankrot, v němž by byl oddlužen za 5 let s odpuštěním až 70 procent z dlužné částky. Proto i zde je na místě být velmi opatrný v uzavírání jakýchkoli finančních transakcí v budoucím roce,“ zní varování i tímto směrem.

Zaměstnanec, který ví, že nebude moci dostát svým závazkům? Je třeba rychle jednat

K tomu, aby dopady recese byly i v osobní rovině co nejmenší, udílí Centrální registr dlužníků rady. Například těm, kteří jsou sice v zaměstnání, ale nestačí splácet dluhy. Většinou je prý jedinou možností vyhlášení osobního bankrotu. „Osobní bankrot je možné vyhlásit již v době, kdy už víte, že nebudete schopni splácet další měsíc. Vyhnete se tak navýšení dluhů o exekuční náklady. Pokud uvažujete o vyhlášení osobního bankrotu, informace získáte na bezplatné lince 840 111 339,“ doporučuje Zpravodaj centrálního registru dlužníků. Linka, o které je zmínka, funguje každý všední den do 17 hodin. Jak už však bylo zmíněno, zájem o ni a hlavně bezplatné poradenství, které poskytuje,  je enormní.

TÉMA: Exekuce

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…