O státní dluhopisy je nebývalý zájem. Kalousek chystá další dvě emise

12.12.2011 15:48

Rekordní zájem občanů České republiky o státní dluhopisy přiměly ministerstvo financí k rozhodnutí vydat v příštím roce další dvě emise. Celkem si tak stát od svých občanů vypůjčí až 40 miliard korun.

O státní dluhopisy je nebývalý zájem. Kalousek chystá další dvě emise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Díky levnějším půjčkám ušetřil stát na čistých úrokových výdajích ze státního dluhu přes 20 miliard korun.

"To vypovídá o solidním postavení, které má Česká republika na finančních trzích. Investoři pozitivně vnímají snahu vlády snižovat deficity veřejných rozpočtů a účtují si relativně nízkou rizikovou přirážku, což kontrastuje s jinými vyspělými evropskými státy," řekl ministr financí s tím, že ušetřená částka půjde na úhradu schodku rostoucího i kvůli nevybraným daním.

Během příštího roku by mělo ministerstvo financí vydat dluhopisy v objemu 20 až 40 miliard. Zájemci je mohou nakupovat už od května, druhá emise proběhne v listopadu příštího roku. Za jak velký úrok stát cenné papíry nabídne, zatím není jasné. Podle ministerstva bude záležet na aktuální situaci na finančním trhu. Pravděpodobně však nebude tak atraktivní, jako letos, kdy chtěl Kalousek lidi na nový způsob financování státu nalákat.

"Naším cílem je, aby se domácnosti a neziskové organizace staly standardním zdrojem financování státního dluhu i standardními příjemci úrokových výnosů stejně jako velké finanční skupiny," řekl Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…