Kníže na Hrad. Starostové potvrdili nominaci partnerské TOP 09

12.12.2011 15:32

Celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN) odsouhlasil nominaci předsedy partnerské TOP 09 Karla Schwarzenberga na funkci prezidenta republiky. Oznámil to předseda STAN a šéf společného poslaneckého klubu Petr Gazdík.

Kníže na Hrad. Starostové potvrdili nominaci partnerské TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

TOP 09 jako taková už nominaci svého předsedy do klání o prezidentské křeslo oznámila na svém sněmu na konci října.

Předseda TOP 09 dal na sněmu v Hradci Králové najevo, že se hodlá o funkci po současném prezidentovi Václavu Klausovi ucházet v případě přímé i nepřímé volby. V současnosti je hlava státu vybírána nepřímo, na společné schůzi obou komor českého parlamentu. Zákonodárci ale mají na stole návrh ústavního zákona, který by umožnil přímou volbu, zatím se však neshodli na jeho definitivní podobě. Vládní strany k prosazení ústavní normy potřebují souhlas přinejmenším části opozice.

Schwarzenberg sám poté, co se stal v říjnu prezidentským kandidátem své strany, poznamenal, že jeho výhodou je, že je "životem zvyklý na nezávislost, což je v takovém úřadě velice důležité".

"Za druhé tím, že jsem strávil už dětství na hradě, tak mi taky nestoupne do hlavy, když se do velkých hradních prostorů vrátím," poznamenal vicepremiér, který prožil dětství na rodinném sídle Orlík. Prezidentství na něj "nedělá takovej velkej dojem, že bych byl ještě víc namyšlenej, než jsem bez toho", uvedl muž, který se v posledních týdnech několikrát ostře názorově střetl se současným prezidentem Klausem.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…