Kubice radnicím: Nedokázaly jste podchytit problémy s Romy

12.12.2011 18:44

Radnice některých obcí sužovaných spory Čechů a Romů problémy příliš neřešily, a tím celou situaci zhoršily, myslí si ministr vnitra Jan Kubice. Vedení měst podle něj nedokázala podchytit vznik ubytoven, podcenila volnočasové aktivity pro mládež a nezvládla ani komunikaci mezi oběma skupinami obyvatel. Ministr to řekl po návštěvě Obrnic na Mostecku, které jsou podle něj ukázkovým příkladem fungujícího soužití. V Obrnicích problémy v poslední době vymizely, přestože asi 40 procent z 2500 obyvatel tvoří Romové.

Kubice radnicím: Nedokázaly jste podchytit problémy s Romy
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Když byl Kubice tázán, zda by dokázal pojmenovat tři základní příčiny etnické řevnivosti v některých městech, moc neváhal. "Určitě je to vznik soukromých i městských ubytoven, nekomunikace a vzájemné podezřívání mezi majoritou a menšinami. No a pak taky naprosté podcenění volnočasových aktivit pro mládež i dospělé," řekl. Příklad Obrnic ho prý velmi inspiruje. "V tom, že budou obě skupiny dělat aspoň některé věci společně, v tom vidím obrovskou šanci," dodal.

SLEDUJEME téma: Romové

Starostka Drahomíra Miklošová (ODS) Kubiceho provedla obcí, která ještě před pár lety platila za jedno z nejproblémovějších míst severních Čech. Teď se tam čerpají evropské dotace a starostka město řídí pevnou rukou. V kulturním středisku, přestavěném z bývalé školy, se s ní ministr musel podívat i na půdu a do sklepa.

"Trošku si připadám jak ve filmu Dobývání divokého západu, protože paní starostka snese srovnání se šerifem z westernu z 50. let," glosoval to před novináři s úsměvem Kubice. "Tohle je cesta. Za těch šest let se tu podařilo něco vytvořit, investuje se tu smysluplně," dodal.

Samosprávy problémových měst si podle Kubiceho mohou za problémy do značné míry samy svou nečinností. "Chce to dávat práci 12 nebo 14 hodin denně, nesedět jen v kanceláři a jezdit všechny projekty co nejvíc konzultovat s jinými," popsala svůj recept starostka. Drobná kriminalita podle ní Obrnické občas potrápí, nejde ale o nic neřešitelného a situaci dokáže vyřešit komunikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…