Kandidátka Hanáková: Rozmyslím si, zda dům na Václaváku nechám zbourat

13.12.2011 11:13

Čeho by chtěla jediná kandidátka na ministryni kultury, poslankyně Alena Hanáková, v postu ministryně dosáhnout? Podle informací Českého rozhlasu by pokračovala v některých projektech, které už započal odcházející Jiří Besser. Zda ale bude požadovat zbourání domu na Václavském náměstí, o tom dosud přesvědčená není.

Kandidátka Hanáková: Rozmyslím si, zda dům na Václaváku nechám zbourat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Besser

Rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé se pravděpodobně nestane ministrem kultury. Jeho noční schůzka s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbegem skončila totiž bez dohody. Jedinou kandidátkou tak zůstává poslankyně Alena Hanáková.

Poslankyně Hanáková by se ve funkci ráda znovu zaměřila na bourání domu na Václavském náměstí. Verdikt ale v tomto směru prý nevynáší - takhle kontroverzní téma podle ní potřebuje víc času na prostudování. Má taky jasno v tom, že inventarizace církevního majetku před jeho navrácením je nereálná. Její prioritou je vyrovnání s církvemi dokončit.

Měl padesát podmínek

Český rozhlas zjistil, že jednání o Mathého nominaci ztroskotalo zřejmě na otázce památkové péče a vedení ústavu, personálních změnách a vztahu k církvím a církevním restitucím. Podmínek bylo celkem padesát. V neposlední řadě Ivo Mathé dopředu avizoval, že není jednoduché opustit místo rektora Akademie múzických umění rok a půl před koncem mandátu.

O možnosti, že do vlády přijde Hanáková, už byl informován premiér Petr Nečas (ODS), který nese dnes prezidentovi Václavu Klausovi na Pražský hrad Besserovu demisi. Předsedovi vlády se nominace Hanákové údajně líbí, prý i proto, že mu po vicepremiérce Karolíně Peake přibude v kabinetu další žena.

Mathého prosazovali do čela ministerstva kultury někteří umělci a jejich oborové organizace na konci minulého týdne poté, co svou demisi oznámil dosavadní ministr Jiří Besser kvůli aféře s bytem na Floridě. Že by se Mathé ve funkci osvědčil, je ale přesvědčena místopředsedkyně výkonného výboru Českého filmového a televizního svazu a režisérka Olga Sommerová.

„Je to člověk, který se podle ní už v kulturních kruzích velmi osvědčil,“ poznamenala na adresu Mathého Sommerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…