Pražskou MHD omezíme tam, kde jezdí málo lidí, říká primátor

13.12.2011 14:57

Primátor Bohuslav Svoboda v rozhovoru pro server Aktuálně.cz shrnul, jak moc se bude v Praze šetřit – vzhledem k ekonomické situaci nebo ve chvíli, kdy by dostaly více peněz menší obce. Bude se zdražovat a škrtat – hlavně v dopravě.

Pražskou MHD omezíme tam, kde jezdí málo lidí, říká primátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

„Provozní náklady magistrátu, tedy všech odborů, jsme podruhé snížili o pět procent, což je suma veliká. Bezesporu nejvíce prostředků dáváme do dopravních podniků, protože v současnosti je to 13,5 miliardy. Předpokládá se, že v roce 2014 by to mohlo být 16 miliard,“ popisuje Svoboda, jak se v Praze šetří.

Vozíme vzduch

A škrty zasáhnou i MHD. „Víme už, kdy vozíme prázdný vzduch - vozy jsou prázdné a přesto jedou ve stejném intervalu nebo se překrývají,“ říká primátor. To, zda a o kolik zdraží jízdenky, říci nechtěl. Nutné škrty se Prahy dotknou nejen kvůli ekonomické krizi, ale zvláště pokud ministr financí Miroslav Kalousek prosadí nové rozdělení daní pro obce a města. Na tom by nejvíce tratila právě Praha spolu s Brnem, Ostravou a Plzní.

Praha si vzala úvěr od Evropské banky, aby mohla dokončit metro A. “První splátky nastupují až za 6 let, doba splatnosti je 30 let - s možností splatit v 18 letech. Strop je asi 11 miliard,” uvedl Svoboda. Podle primátora by se ale Praha mohla vejít do tří miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…