Kalousek: Jsme součástí Evropy, ne vlajkovou lodí Ruska. Půjčme jí

13.12.2011 18:01

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) byl hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Hlavním tématem byla možná půjčka 90 miliard korun z devizových rezerv České národní banky Mezinárodnímu měnovému fondu. Kalousek je zastáncem této půjčky a nepůjčit podle něj v podstatě znamená spojit se s Ruskem.

Kalousek: Jsme součástí Evropy, ne vlajkovou lodí Ruska. Půjčme jí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Premiér Petr Nečas (ODS) se vyjádřil, že zastáncem poskytnutí půjčky není. „Pomoc prostřednictvím MMF je z ryze fiskálního hlediska, tedy finanční politiky státu, velmi riziková transakce. Neznám žádného ministra financí, kterému by se do toho chtělo,“ uvedl k tomu Kalousek. Přesto je podle něj české ano nevyhnutelné. „Je to zpráva, zda jsme na palubě, nebo nejsme,“ myslí si ministr.

Před 22 lety jsem chtěl do Evropy. Pryč nechci

„Já jsem před dvaadvaceti lety čekal na narození svého syna, běhal jsem po náměstích a psal vápnem na zdi: Chci zpátky do Evropy. Dnes nechci svému synovi říkat: Chci z Evropy pryč,“ prohlásil Kalousek s tím, že je to rozhodnutí hlavně politické.

„Rád bych jednal o podmínkách té půjčky. Ale nepřál bych si, aby 25 nebo 26 zemí řeklo ano a jediná Česká republika řekla, že ne,“ tvrdí Kalousek. Podle něj by případné ne znamenalo, že nám ostatní země přispívají a  my jsme ochotni pouze brát, nikoli platit. Vládní hlasování o půjčce je prý důležitější než státní rozpočet.

Nejsou to vyhozené peníze

„Nejsou to vyhozené peníze. Jsou uložené na MMF, ale nemůžeme je použít. To je to samé, jako když má Schwarzenberg Orlický zámek,“ přirovnal Kalousek. „Chceme být součástí Evropy, nikoli vlajkovou lodí Ruska,“ zdůraznil. Vláda ale prý v úterý hlasovat nebude.

Sledujeme téma: Záchrana eura

Mohlo by se také stát, že tyto půjčky vůbec nepomohou. Vláda navíc musí bankovní radu žádat a ČNB řekne poslední slovo. Premiér Nečas rozhodně nechce nechávat zodpovědnost na ČNB a podle Kalouska jde hlavně o politickou zodpovědnost. „Myslím si, že členové vlády i bankovní rady jsou dostatečně příčetní, aby se domluvili,“ prohlásil.

S Velkou Británií, která už odmítla jak půjčky, tak nové smlouvy EU, se prý Česko rozhodně srovnávat nemůže. „Jestliže si pan předseda Cameron může dovolit říci: „My nejsme na palubě“, tak Česká republika ne. My nejsme veliký ostrov za kanálem La Manche. Jsme malá, proexportně orientovaná liberální republika, která je obklopena eurozónou, na níž je naše ekonomika vázána,“  vysvětlil Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …