Nechceme přece jen brát a nic nedávat, říká novinářka o půjčce MMF

13.12.2011 22:28

Vojtěch Belling, tajemník vlády pro evropské záležitosti a Kateřina Šafaříková z týdeníku Respekt, to byli hosté dnešního pořadu Události, komentáře. Diskutovali o vývoji v eurozóně a hlavně možné české půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu.

Nechceme přece jen brát a nic nedávat, říká novinářka o půjčce MMF
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

„Je třeba zjistit další parametry a podrobnosti a pak teprve bude moct vlád zaujmout postoj,“ uvedl Belling. Probíhají prý také konzultace s jinými státy „V Německu má Bundesbanka s půjčkou zásadní problém. Estonsko nebude moci pravděpodobně půjčku poskytnout z technických důvodů,“ řekl.

Dohodu a půjčku musíme rozlišovat

„Půjčku je možné poskytnout, aniž bychom se zúčastnili dohody o nových podmínkách v eurozóně,“ řekl Belling a zdůraznil, že dohodu a půjčku je nutné striktně rozlišovat.

„Dochází k rozmělňování do technických detailů,“ tvrdí Šafaříková. „Česká republika je účastníkem pohybu na globálních trzích a pomoc tomu největšímu dárci by měla být nesporná věc,“ myslí si. „Snížili bychom svůj hlas v MMF a v tom strategickém plánu bychom dali najevo, že jsme součástí nějakého spolku, ze kterého chceme brát, ale nechceme dávat,“ vysvětlila, co by se stalo, kdybychom půjčku odmítli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…