Šéf SPOZ: Přemlouvám Zemana, ať kandiduje na Hrad i nepřímo

14.12.2011 8:25

Předseda mimoparlamentní Strany Práv Občanů – Zemanovců Vratislav Mynář tvrdí, že z parlamentu vycházejí paskvily a bude proto lépe, když budou o věcech rozhodovat občané a následně sám prezident republiky. Čestný předseda SPOZ má podle Mynářova názoru šanci na zvolení prezidentem v přímé i nepřímé volbě.

Šéf SPOZ: Přemlouvám Zemana, ať kandiduje na Hrad i nepřímo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Poslanci májí dnes rozhodnout také o zavedení přímé volby prezidenta. Předseda mimoparlamentní Strany Práv Občanů – Zemanovců Vratislav Mynář však nevěří, že ji poslanci nakonec schválí. Je však připraven přemlouvat čestného předsedu strany Miloše Zemana i k účasti v nepřímé volbě hlavy státu. Prozradil to v rozhovoru pro dnešní Právo.

Poslanci nejsou něco víc než běžní občané

Zeman mnohokrát zopakoval, že se klání o prezidentský post zúčastní pouze v případě, že půjde o přímou volbu občany. To, zda přímá volba proběhne, však zatím není jisté. ČSSD podmiňuje její schválení oslabením pravomocí prezidenta, což se Mlynářovi nelíbí. Prohlašuje, že poslanci a senátoři si nemohou myslet, že rozhodnou o něčem lépe než obyčejní lidé.

„Nemyslím si, že osm milionů dospělých voličů v ČR by mělo mít menší kompetence při volbě své hlavy státu než vybraných 281 volitelů v parlamentu. V případě podmínky ČSSD, kdy jde o jmenování členů Bankovní rady ČNB, musím naprosto souhlasit s Milošem Zemanem, že by se mělo spíše odpolitizovávat, než připojovat podpis Senátu nebo premiéra. Jde o důležitou záležitost. Když si vezmu, jaké paskvily vycházejí z parlamentu, velmi bych se přimlouval, aby toto v kompetenci neměl Senát, ale přímo prezident,“ zdůraznil Mynář.

Ještě před volbou prezidenta však přijdou na řadu volby do krajů a do Senátu. Mynář věří, že v nich Zemanovci uspějí. V této souvislosti prozradil, že na Břeclavsku bude za SPOZ kandidovat doktor Radim Uzel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…