Koalici se nepodařilo odložit v Senátu jednání o slovenské misi

14.12.2011 10:10

Vládní koalici se dnes nepodařilo v Senátu odložit jednání o slovenské misi armádních lékařů. ČSSD, která má v horní komoře většinu, chce v závěru schůze prosadit usnesení, podle něhož vláda vysláním vojáků porušila ústavu.

Koalici se nepodařilo odložit v Senátu jednání o slovenské misi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Místopředseda senátorů TOP 09 a STAN Jaromír Štětina neúspěšně požadoval, aby se Senát okolnostmi mise nezabýval. Zdůvodňoval to tím, že senátní výbory ústavně-právní a pro obranu nepřijaly k misi věcné usnesení podle návrhu ČSSD, neboť nebyly schopné se usnášet kvůli záměrné absenci zástupců koalice. Přesto ale v usnesení určily zpravodaje - senátory, kteří mají usnesení na schůzi odůvodnit.

Šlo o vojenské cvičení, říká Vondra

Štětina kvůli tomu označil usnesení výborů za "invalidní" vzhledem k tomu, že výbory nemohly zpravodaje schválit, pokud nebyly usnášeníschopné. Pro svůj návrh ale získal podporu jen dalších 18 z 58 přítomných senátorů. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) už minulý týden jakékoli pochybení vlády ve věci slovenské mise odmítl. Kabinet podle něj vyslal vojenské lékaři v souladu se svými ústavními pravomocemi na vojenské cvičení, které bylo pod názvem Slovenské zdraví 2011 řádně dohodnuto se slovenskou stranou.

Sociální demokraté to zpochybňovali poukazem na to, že třicítka českých lékařů odjela zastupovat tisícovku slovenských doktorů, kteří na protest proti neuspokojení svých mzdových požadavků hromadně podali výpovědi. Armádní lékaři byli na Slovensku pět dní od minulé soboty, neboť slovenské vládě se mezitím podařilo dosáhnout s lékaři dohody o růstu jejich platů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…