Vyšla nová kniha o lékařské etice. Budou se doktoři k pacientům chovat lépe?

14.12.2011 11:06

Čeští lékaři konečně dostanou do rukou knihu, ze které se mohou naučit leccos o komunikaci s pacienty. Čeští nemocní se tak možná dočkají slušnějšího přístupu i tam, kde dosud razili heslo: Není důležité, jak se na pacienta tvářím, ale jestli ho uzdravím. V knize najdou doktoři kapitolu, jak se chovat k VIP pacientům, tzv. kulichům, mezi něž podle autora knihy patří celebrity nebo lokální politici.

Vyšla nová kniha o lékařské etice. Budou se doktoři k pacientům chovat lépe?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schránka na stížnosti pacientů

Pojmem “kulich“ lékaři mezi sebou označují pacienty, kteří mají protekci. Na veřejnost tento termín pronikl až v okamžiku, kdy bylo zveřejněno dnes již proslulé video šéfa Motolské nemocnice Miloslava Ludvíka, kde lékaře nabádal, aby se k protekčním „kulichům“ chovali lépe. Dnes tento pojem najdeme i v učebnicích. Bez obalu ho užívá psychiatr Radkin Honzák v knize pojednávající o komunikaci lékaře s pacientem v kapitole s názvem: Komunikace a etické problémy s VIP pacienty. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Něco vás bolí? Bože, vy s tím naděláte

Déle sloužící lékaři tvrdí, že pojem kulich znají od nepaměti a používá se běžně. Jen na Moravě dodávají, že VIP pacientům říkají spíše Richardi. Knihu o komunikaci doktorů s pacienty vydala Česká lékařská komora a za zmínku stojí, že kulichové se v ní dělí na několik podskupin. Vedle kategorie celebrit stojí potentáti a satrapové lokální úrovně.  

Zdá se, že i čeští lékaři objevili moc slov, která použijí, či naopak nepoužijí ve styku se svými klienty. Poučit se mohou i ti, kteří Hippokratovu přísahu složili už před lety a mají pocit, že všechno zvládají. Pohled lékaře se totiž mnohdy změní až v okamžiku, kdy se sám ocitne v pozici pacienta.  Mezi jinými to potvrdila i šestatřicetiletá Marcela, která pracuje jako zdravotní sestra.

„V jednu chvíli jsem to už nevydržela a musela jsem na sestru houknout, ať se ke mně laskavě chová slušně, protože jsem taky sestra, a dokonce ze stejné nemocnice.“ Stalo se to ve chvíli, kdy požádala sestřičku z porodnice o injekci proti bolesti a ona jí prý opáčila „Bože, vy s tím naděláte.“

I dnes se však najdou lékaři, kteří tvrdí, že není důležité se na pacienta usmívat, důležité je vyléčit ho. Česká lékařská komora je jedinou organizací, která může lékaře za podobné názory sankcionovat, jde však raději cestou osvěty. K lepšímu vzdělání doktorů v oblasti etiky má pomoci i právě vydaná kniha. Nositelé bílých plášťů ovšem používají ještě jeden argument na svou obranu. Ptají se, proč se chce právě po nich, aby se chovali slušněji, když se to nechce i po nikom dalším. Jinde mohou mizet miliardy a nikdo s tím nic nedělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …