Rožnov prý staví zbytečnou rozhlednu, místní ODS tak plní svou kasu

14.12.2011 20:16

Stavba Jurkovičovy rozhledny v Rožnově pod Radhoštěm je především zdrojem financí pro místní organizaci ODS, ze které pochází i premiér Petr Nečas. Tvrdí to rožnovský opoziční zastupitel za VV Tomáš Hradil. Na nesmyslnost takové stavby v době krize a možný skrytý sponzoring poukazují i další zastupitelé, kteří stojí proti místní radniční koalici ODS a ČSSD. Radní Alois Vychodil (ODS) se proti tomu rázně ohrazuje a tvrdí, že takové pomluvy jsou jen metodou Hradilova politického boje o ovládnutí města.

Rožnov prý staví zbytečnou rozhlednu, místní ODS tak plní svou kasu
Foto: tan
Popisek: Zastupitel Rožnova pod Radhoštěm a kritik místních poměrů Tomáš Hradil (VV)

Aktuálně Rožnovem hýbe kauza stavby tzv. Jurkovičovy rozhledny nad místním skanzenem lidové architektury. Hradil poukazuje na zbytečnost celé stavby a její účelovost. Má to být údajně jedna ze zakázek, které pomohou před volbami naplnit pokladnu místní ODS. Důkazy prý ale nemá. Kauza místní rozhledny prý souvisí i s případem společnosti Lesy Rožnov, u nějž radniční opozice upozorňovala na podivné hospodaření společnosti vlastněné městem. I zde se objevuje jméno dřevozpracující společnosti Commodum, podle Hradila sponzora místní ODS.

"Rožnov je atypický hned v několika věcech, Kromě zvláštního způsobu instalace střešních antén do automobilů pomocí krumpáče, na což bývá upozorňováno v souvislosti s radním Aloisem Vychodilem (ODS), zde dokážeme i jiné zajímavé věci. Například postavit dřevěnou rozhlednu uprostřed lesa bez přístupové cesty a tak, že je z ní vidět jediný tovární komín v Rožnově," komentuje dění ve svém městě zastupitel Hradil.

Hradil: Ukázka jak plýtvat dotacemi a plnit stranickou kasu

Zastupitel "svou" radnici kritizoval i v kauze Lesů Rožnov. Zde poukazoval na údajně podivný způsob hospodaření společnosti včetně údajně podezřele nízkých cen produkovaného dřeva, které má přes jednu ze "spřátelených" pil končit ve skladech společnosti Commodum. Firma se zabývá mimo jiné výrobou dřevěných konstrukcí, především schodišť, a má být podle Hradila odměnou za levné rožnovské dřevo stědrým sponzorem zdejší radniční koalice ODS a ČSSD zejména před volbami.

O dřevo firmy Commodum a peníze pro rožnovskou ODS má jít podle Hradila i nyní v údajně ukázkovém příkladu, jak plýtvat evropskými dotacemi a zároveň "na obecně prospěšnou činnost" využít peníze z hazardu, respektive od společností Synot financované Nadace Děti- kultura- sport, která ve Zlínském kraji znamená zásadní zdroj peněz nejen na kulturní aktivity.

"Commodum, dlouholetý sponzor místní ODS, to samozřejmě stavebně zabezpečoval. Rozhledna se postavila na místě, kde není přístupová cesta, kde výhledu brání vzrostlé vzácné stromy . Těch se nyní musí vykácet zhruba stovka," říká Hradil. Celá investice 12 milionů korun je podle něj nesmyslným vycucáváním Evropských fondů. "Jsem přesvědčen, že tato stavba slouží k získání finančních prostředků pro ODS ve smyslu sponzorského daru," uvedl pro ParlamentníListy.cz opoziční zastupitel.

Hradil prý jen pomlouvá radnici, chce být starostou

Anketa

Je financování rožnovské ODS podezřelé?

58%
22%
hlasovalo: 625 lidí
Rožnovská radnice prý má příležitostí k investování evropských peněz ve městě víc než dostatek. Brzy prý začne Rožnovu chybět kino, které je v katastrofálním stavu. Hradil by údajně ještě dokázal pochopit stavbu rozhledny ze strany známého skanzenu lidové architektury, který se pod ní nachází. Ne však města, kterému je údajně k ničemu.

„Pan Hradil je můj dlouholetý politický oponent, v roce 2006 nebyl zařazen na kandidátku ODS pro volby do zastupitelstva města. Rozhodlo o tom místní sdružení s ohledem na jeho pochybnou podnikatelskou minulost. Stál za pokusem rozbít místní sdružení v roce 2008, což se mu nepovedlo. Do komunálních voleb v roce 2010 založil místní organizaci VV, s ambicí stát se starostou města. Ve volbách se jeho ambice nenaplnily. Proto používá lživé a vykonstruované pomluvy radnice. V Rožnově je však dobře znám z minulosti," oplácí Hradilovi stejnou mincí radní Vychodil a v té souvislosti podotýká, že útoky na jeho vůz měly politické pozadí.

"Přesto, že vedení města není přesvědčeno o špatném hospodaření společnosti Lesy Rožnov, byl zadán audit nezávislé instituci.Spojování firmy Commodum s Rožnovskou ODS je účelová lež pana Hradila," dodává Vychodil.

Literárně slavná rozhledna

Hradil ale připomíná ještě další zajímavou skutečnost. Právě příběh rožnovské Jurkovičovy rozhledny, defacto kolorovaného, náhodně nalezeného náčrtu, který se radní rozhodli realizovat, se objevuje v nedávno vydané knize Česká Ruleta Zdeňka Červenky. Jde o kriminální román popisující prostředí hazardních společností, který ponechává na čtenáři, zda jej bude chápat jako fikci či realitu popisující české poměry. O rožnovských poměrech se zde píše na stránkách 50 a 51. Jako člověk, který s fiktivním kapitánem českého hazardu Melounem domluvil stavbu Jurčekovy (v reálu Jurkovičovy) rozhledny, je zde uveden radní Zachodil.

Podle véčkaře Hradila ale jde logicky o skutečného radního za ODS Aloise Vychodila, pamětníka počátků ODS v éře "otce zakladatele" Václava Klause. "Skutečnost, že je pan Vychodil úzce svázán s finančními prostředky společnosti Synot, přesněji řečeno Nadace Děti-Kultura-Sport je tam jasně popsána. Je v pořádku, že Valentova rodina je z Rožnova a proto se snaží velkou část výnosů z hazardu umístit právě tam. Vzhledem k tomu, že ale nechápu, proč takovou investici město vůbec řeší, předpokládám, že tam bude i jiný důvod," říká Hradil s poznámkou, že pro svá tvrzení nemá žádný důkaz. Rozhledny ale přesto považuje za zajímavý byznys.

Nadace dala městu 28 milionů

"Nadace Děti-kultura-sport, založená Ivo Valentou, jehož širší rodina žije dlouhá léta v Rožnově, přispívá v souladu se zákonem mnoha společenským organizacím, občanským sdružením, příspěvkovým organizacím i městu, na rozvoj kultury, památek a sportu. Za poslední tři roky obdržely tyto organizace a přes 28 milionů korun. Město z této částky získalo příspěvky na hudební altán, opravu historické brány do parku i na dofinancování Jurkovičovy rozhledny," počítá Vychodil. Pokud prý opoziční zastupitel považuje příspěvky z nadace za vazbu na hazard, tak potvrzuje, že je manipulátor s fakty. "Žalobu na knihu Česká ruleta podávat nebudu, jde o bláboly, které mne nemohou urazit.“ dodává radní.

Zastupitelka Rousová: To, co Hradil popisuje, mě dostalo z ODS

Nad výstavbou Jurkovičovy rozhledny ale kroutí hlavou i zastupitelka Libuše Rousová. Hradilova tvrzení na adresu radního Vychodila v zásadě podporuje. "Umělecká hodnota a zasazení rozhledny nad areál skanzenu je jedna věc, v této ropvině jde o krásný projekt. Ne ale pro Rožnov v tuto dobu, protože město je ve velkých dluzích. Třetí rovinou je zpracování projektu jako takového. Tady se zjevně muselo stavět rychle, protože jsme se v úterý na zastupitelstvu dozvěděli, že pan Vychodil podal dokumentaci k přístupové cestě až minulý týden," řekla ParlamentnímListům.cz Rousová. Bohužel prý jde o ukázku běžného fungování kmomunálních politiků.

I zastupitelka za opoziční SNK-ED ztotožňuje radního Vychodila s postavou z knihy Česká ruleta. "Podle mých znalostí a vědomostí je literární postava radního Zachodila autorovou trefou do černého. Stejně tak vnímám i roli firmy Commodum, deset let jsem působila jako zastupitelka ODS a tyto praktiky jsou přesně důvodem, proč jsem stranu opustila," nebere si servítky Rousová s tím, že podobný systém sponzoringu funguje po celé zemi, bohužel ale nejde díky děravému systému financování politických stran nijak dokázat.

Paradoxní je fakt, že známý rožnovský skanzen lidových staveb Valašska odmítá vytvořit k Jurkovičově rozhledně přístup ze svého areálu. "Je to logické, proč by si vstup s turniketem měl platit sám skanzen, když jde o projekt města. Vedení se vůbec nedivím," komentuje dění ve městě Rousová. Přitom právě k rožnovskému skanzenu patří Jurkovičův návrh rozhledny jako žádná jiná stavba. Jurkovič, jedna ze zásadních osobností československé architektury minulého století, využívající ve své tvorbě motivů lidové architektury, totiž navrhl i dvojici staveb na Pustevnách, které jsou nyní pod správou skanzenu v Rožnově.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…