Bianco šek na devadesát miliard korun by poslal jenom osel, míní John

15.12.2011 7:28

Předseda nejmenší vládní strany Radek John (VV) v pořadu České televize Interview ČT24 prohlásil, že bianco šek na devadesát miliard by do Bruselu poslal jen osel. Nechtěl tím prý říct, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který poslání peněz prosazuje, je oslem, ale vzápětí mu neopomněl přes média vytknout, že véčkařům ještě neposkytl soupis majetku, na který se budou vztahovat církevní restituce. V pořadu mimojiné dále uvedl, že voličům prospěl, když odešel z vlády.

Bianco šek na devadesát miliard korun by poslal jenom osel, míní John
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Česko z EU získalo desítky miliard korun. Není proto na místě, aby teď bez váhání poslalo peníze problémovým státům eurozóny? Předseda nejmenší vládní strany Věcí Veřejných v dnešním Interview České televize prohlásil, že problémy eurozóny musí řešit především eurozóna sama. Připomněl, že devadesát miliard korun, které EU požaduje, představuje dvouletý rozpočet ministerstva vnitra. Česko by mělo zvážit, co je důležitější.

„Bianco šek na devadesát miliard korun by poslal jenom osel. Je třeba vědět, za jakých podmínek by Česko půjčku poskytlo. Také není jasné, zda za půl roku země eurozóny znovu nepřijdou a neřeknou, pošlete další peníze. Nalít peníze do eurozóny bez restrikcí, to je jako nalít je do cedníku. Tyto peníze protečou milionem děr," uvedl John.

Voličům jsem ušetřil peníze tím, že jsem odešel z vlády

Otázka pomoci eurozóně však není jediným zásadním tématem posledních dní. Poslanci také schválili zavedení přímé volby prezidenta. John v pořadu nechtěl prozradit jméno véčkařského favorita, dokud zákon neprošel Senátem, bylo by to prý předčasné.

S otázkou voleb je úzce spjata otázka předvolební kampaně a John v pořadu zopakoval, že je třeba vážně řešit otázku zastropování finančních výdajů na kampaň. U problematiky státních úspor se předseda VV zdržel dlouhou dobu, když se snažil mimo jiné vysvětlit, že rozdělením branně bezpečnostního výboru není žádnou trafikou pro něj samotného, ale že jde o praktický krok, který má poslancům umožnit dostatek času na řešení problémů armády a policie. "Peníze voličů jsem naopak ušetřil a to tím, že jsem odešel z vlády,“ zdůraznil John.

Za zmínku stojí, že apeloval na české boháče, aby se přestali vzpírat progresivnímu zdanění a po vzoru svých amerických kolegů českému státu pomohli. Uvedl to v souvislosti s otázkou zvyšování DPH, kde znovu zopakoval, že nejmenší vládní strana je jednoznačně proti sjednocení této sazby na 17,5 procentech. Lepší by bylo ponechat dvě sazby daně ve výši čtrnáct a dvacet procent. Stát by tím získal pět miliard korun navíc a střední třídě by se ulevilo.

Sledujeme téma  Záchrana eura

Apel na české boháče. Zachovejte se stejně jako vaši američtí kolegové

„Nabízíme koaličním partnerům, aby DPH nezůstala sjednocena na sedmnácti a půl procentech, ale chceme zavést dvě sazby 20 a 14 procent, což do rozpočtu přinese pět miliard korun navíc. Věřím, že čeští boháči jsou stejně morální jako američtí boháči, kteří sami říkají: Zvyšte nám daně,“ prohlásil John

Předseda VV se také vyjádřil k otázce církevních restitucí. V tuto chvíli jsou VV právě tím elementem, který nastartování restitucí brání. John v pořadu jednoznačně popřel, že by VV nepřály majetek církvím, svému vládnímu kolegovi ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) však přes média vytkl, že nejmenší vládní straně dodnes neposkytl soupis majetku, který by měl být součástí vyrovnání, a proto zatím nelze se vší odpovědností o restitucích definitivně rozhodnout.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…