Policie začala vyšetřovat podezřelé transakce v Letecké opravně Malešice

14.12.2011 19:38

Protikorupční policie začala zkoumat údajně nevýhodné transakce ve státním podniku Letecké opravny Malešice (LOM). Mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej ve středu řekl agentuře ČTK, že se protikorupční útvar případem zabývá, více informací však nesdělil. Státní společnosti, která se nachází v tíživé finanční situaci, by mohl pomoci uzavřený kontrakt mezi ČR a Ruskem, který v Praze při návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva minulý týden podepsali zástupci obou zemí.

Policie začala vyšetřovat podezřelé transakce v Letecké opravně Malešice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

 

Firmě se tak otevírá cesta k vytvoření centra pro vrtulníky ruské výroby, které by provádělo opravy a modernizace těchto strojů nejen pro českou armádu, ale i pro partnerské státy v rámci NATO. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího ministerstva obrany bude ruská strana podniku LOM na základě smlouvy dodávat náhradní díly a poskytovat technickou pomoc při prodlužování životnosti vrtulníků.

Policie bude vyšetřovat podezřelé nákupy LOMU i audit, který na ně upozornil

Trestní oznámení, jež podalo koncem října ministerstvo obrany na neznámého pachatele, souvisí s nákupy a prodeji, které LOM v poslední době uskutečnil. Obrana tak učinila na základě výsledku auditu, který naznačil, že vznikla škoda za desítky až sto milionů korun. Zda šlo o záměr či nedbalost, však auditoři nespecifikovali. Kvůli výsledkům auditu přišli o místo dva vrcholní manažeři firmy.

Ibehej také potvrdil, že se protikorupční policie zajímá i o samotný audit, který prověřoval hospodaření státního podniku. Auditorskou firmu KPMG vybralo podle deníku Právo ministerstvo letos v červnu se souhlasem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) bez veřejné soutěže v rámci takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění. Takovou možnost ale zákon připouští jen v případech krajní naléhavosti, primárně při živelních pohromách nebo jiných neočekávaných událostech.

Ministerstvo uzavřelo smlouvu s auditorem i přes varování vlastních právníků

Ministerstvo přitom smlouvu s KPMG podepsalo i přes varování svých právníků, že je vedením prosazovaná strategie při výběru auditora v rozporu se zákonem, napsalo dříve Právo. Předpokládaná cena se prý měla pohybovat kolem deseti milionů korun, hranice pro vyhlášení soutěže je přitom dva miliony. Ministerstvo svůj postup hájí tím, že audit byl nutný, protože v podniku hrozilo nebezpečí hospodářských škod.

Z dokumentů, které mělo Právo k dispozici, vyplývá, že generální sekretář ministerstva Jan Vylita předem omezil výběr případných kontrolorů jen na takzvanou velkou auditorskou čtyřku, tedy kromě KPMG i společnosti Ernst & Young, Deloitte a PricewaterhouseCoopers. Dvě posledně jmenované ale zároveň hned navrhl vyloučit kvůli údajnému střetu zájmů, uvedl deník. Z nabídek zbývajících dvou společností pak byla jako výhodnější vyhodnocena ta od KPMG.

Státem vlastněná společnost LOM pro českou armádu v současnosti především opravuje vrtulníky Mi-171Š. Zajišťuje také výcvik pilotů. Těchto služeb v minulých letech využívala i americká armáda a v ČR také cvičili piloti vznikajícího afghánského letectva. 

reklama

autor: vfe

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…