Přímá volba prezidenta? Senát se stane menším a ještě menším, píše deník

15.12.2011 7:26

Nabízí se otázka, zda se lidé přímé volby prezidenta účastní. Skutečností totiž zůstává, že občané se k volbám nijak zvlášť nehrnou, nejslabší účast bývá ve volbách do Evropského Parlamentu a do Senátu. O míře ochoty občanů dojít k dalším volbám se nejspíš budeme moci přesvědčit již v únoru 2013. „Odboráři“ v Senátu totiž svorně tvrdí, že horní komorou přímá volba projde. Navzdory tomu, že si tím senátoři vypustí vlastní rybník.

Přímá volba prezidenta? Senát se stane menším a ještě menším, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Poslanci včera ústavní většinou schválil zavedení přímé volby prezidenta. Konečné rozhodnutí teď leží na Senátu, kde má většinu opoziční ČSSD. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) sice včera prohlásil, že ČSSD normu schválí, ale někteří senátoři stále váhají. Volba prezidenta v parlamentu je totiž jednou z mála procedur, která se bez senátorů neobejde, takže se zdráhají vypustit si vlastní rybník. Zprávu přináší dnešní MF Dnes.

„Odboráři“ budou hlasovat pro

Ve prospěch schválení přímé volby prezidenta Senátem ovšem mluví fakt, že se pro vyslovil nejen Štěch, mimo jiné bývalý odborářský šéf, ale také Zdeněk Škromach (ČSSD), další z mužů, který se hlásí ke své odborářské minulosti a mezi kolegy má jeho slovo váhu. Pánové a dámy z horní parlamentní komory se mohou trochu zlobit na své sociálně demokratické kolegy, kteří zvedli pro přímou volbu ruku bez toho, aby prosadili spoluúčast Senátu na schvalování členů Bankovní rady ČNB.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Je tu ovšem ještě jeden důvod, proč se sociální demokraté mohou zdráhat podpořit přímou volbu prezidenta, v případě nepřímé volby by totiž levice měla hlavní slovo a teoreticky by mohla prosadit svého kandidáta. Zkušenosti z minulosti však dokazují, že se jinak jednotný levicový tábor ČSSD a KSČM v otázce volby nejvyššího představitele státu štěpí. Buď se nehodnou mezi sebou, nebo se kvůli prezidentovi rozhádá ČSSD, jako se to stalo v roce 2003 při kandidatuře Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…