Pane vrchní zemědělče, co ten Andrej Babiš? Odpověď překvapila

15.12.2011 13:40

Kvalita potravin je mizerná, jejich cena ale neúměrně vysoká. I s takovými kritikami se potýkají čeští zemědělci. Šéf agrární komory Jan Veleba ale Čechy uklidňuje. Soudí, že například potraviny z koncernu miliardáře Andreje Babiše jsou velmi kvalitní. To se však nedá říci o konkurenci. "Načnete jogurt, který se jen třese a lákavě leskne, vydrží vám dva měsíce, vydrží vám pořád. Není v něm ale nic živého, jen škrob a konzervanty. Lidé ho ale kupují jako hloupí, i pro děti," kritizuje nenáročné české spotřebitele. Ti se prý řídí dvěma ukazateli. Cenou a reklamou. Nikoliv kvalitou.

Pane vrchní zemědělče, co ten Andrej Babiš? Odpověď překvapila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Českým zemědělcům zvoní hrana. I tak by se dal ve stručnosti popsat stav, v němž se čeští pěstitelé v posledních letech, zejména po vstupu Česka do EU nacházejí. Kvůli vysokému počtu dovozních artiklů, kvótám a snižujícím se maržím už zkrachoval nejeden z tuzemských producentů.

Babiš. Z potravin do politiky?

Ti ale doplácí nejenom na leckdy nesmyslná nařízení EU týkající se třeba kvót na výrobu cukru, ale také na tuzemskou rivalitu. Malí podnikatelé totiž nemohou konkurovat těm, jimž patří celé koncerny. Mezi takové se řadí i miliardář Andrej Babiš, o němž se v poslední době spíše než v souvislosti s potravinářským koncernem hovoří ve spojení s jeho iniciativou Ano 2011. Díky ní chce majitel Agrofert Holdingu bojovat proti korupci. Netají se tím, že by chtěl zabrousit i do politiky.

 

Do Babišova koncernu spadá řada firem, například renomované společnosti typu Kosteleckých uzenin, pekárny Penam nebo mlékárenské Olmy. Co do kvantity tak Agrofert rozkvétá. Jak je to ale s kvalitou? A neohrožuje Babišova velkovýroba kvalitní malé české zemědělce. Po odpovědích ParlamentníListy.cz pátraly u osoby nejpovolanější. Šéfa Agrární komory Jana Veleby.

Potraviny jako na západě? Sci-fi

"Kvalita českých potravin obecně je nižší než v západních zemích jako je Dánsko nebo Německo. Velkovýrobny typu té pana Babiše ale nemusí nutně znamenat nižší kvalitu, ani omezování menších producentů," řekl ParlamentnímListům.cz Jan Veleba.

Babišův advokát? Ne

"Nejsem advokát pana Babiše, ale to, že je velký, je v pořádku. Je ale pořád málo velký na to, aby konkuroval západním firmám," dodal šéf Agrární komory s tím, že i malé regionální firmy v tuzemsku najdou uplatnění. Vyplňují totiž mezeru na regionálním trhu.

Kvalitní potraviny lze ale vytvářet i v rámci velkovýroben. "Co se týče třeba výrobků z firem typu Vodňanské kuře nebo Kosteleckých uzenin z koncernu pana Babiše, kvalita je velmi dobrá, super," zhodnotil Veleba. Podobně hodnotí i velkovýrobu Olmy nebo Madety.

Nesmrtelný jogurt. Chudáci děti

Ne každá velká firma ale nutně musí produkovat kvalitní výrobky. Naopak. "Nebudu jmenovat, ale jeden z velkých řetězců by se měl stydět. Když načnete jogurt z jeho produkce, jen se třese a lákavě leskne, vydrží vám dva měsíce, vydrží vám pořád. Není v něm ale nic živého, jen škrob a konzervanty. Lidé ho ale kupují jako hloupí, i pro děti. Stojí za tím pouze sugestivní reklama," řekl posmutněle Veleba.

V Bruselu budeme dělat problémy, hrozí Veleba

Do budoucna ale hledí s optimismem. A to zejména v souvislosti s vyjednáváním podmínek pro české zemědělce v rámci Evropské unie. "Navrhovaná reforma společné zemědělské politiky je špatná, ale Češi se sjednotili tak, že v Bruselu začínají dělat velké problémy," uvedl Veleba pro ParlamentníListy.cz. Klíčový tak podle něho bude příští rok. "Musí nás být slyšet," dodal Veleba pro redakci s tím, že pro rozhodující období mezi lety 2014 - 2020 máme za cíl získat co nejvýhodnější podmínky.

Za tím, že pomyslné klacky pod nohy českým zemědělcům háže zejména Evropská unie, si stojí  i nový šéf resortu zemědělství Petr Bendl (ODS). V této souvislosti už koncem listopadu představil priority, které má jeho ministerstvo pro nadcházející týdny a měsíce. Opřel se právě do Evropské unie, která zemědělce z Česka znevýhodňuje. Jeho úřad baží po změně. A na půdě EU hledá komplice.

Češi jsou v nevýhodě. Dost


"Podmínky Evropské unie tak, jak jsou nastaveny nyní, by znamenaly znevýhodnění pro české zemědělce ve prospěch těch, kteří do EU vstoupili až po nás," argumentuje Bendl. Za unijní nováčky, kteří mají ze současných předpisů těžit, označil třeba Litvu.

Právě Bendl se prý chce zasazovat o to, aby došlo v tomto trendu ke změně. "Chceme pro zemědělce vyjednat podmínky, které jsou fér," řekl šéf zemědělství.

Češi mají handicap. Bendl za ně bojuje

"Současné podmínky by pro našeho zemědělce znamenaly výrazný handicap," dodal. Ve svém snažení hledá i komplice. Přesvědčuje tak prý své další kolegy v Radě ministrů. Zda se mu to podaří, ukáží až následující měsíce.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …