Šachta a partners odmítají Randákova tvrzení o dopravním podniku

15.12.2011 14:02

Advokátní kancelář Šachta & partners se dnes ostře ohradila proti tvrzením bývalého ředitele rozvědky Karla Randáka z Nadačního fondu proti korupci (NFPK), podle kterého se peníze vyváděné z pražského dopravního podniku (DPP) na Britské Panenské ostrovy vracely přes advokátní společnost zpět do České republiky k lidem napojeným na dopravní podnik. Společnost uvedla, že její zahraniční klienti investují v Česku do vlastních projektů, a do země tak ročně přichází několik miliard korun.

Šachta a partners odmítají Randákova tvrzení o dopravním podniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Pokud se najde například nějaká smlouva, která naznačuje to, že advokátní kancelář Šachta & partners poskytuje nějaké půjčky zpět sem do republiky, nebo že existují některé firmy, kde figurují lidé z advokátní kanceláře Šachta & partners a někteří lidé, kteří byli s tímto obchodem spojeni, a kteří působí ať už v dopravním podniku nebo to mohou být jejich rodinní příslušníci, tak pak samozřejmě to ukazuje na určité důkazy, že ty peníze se vrací do České republiky," řekl v neděli v České televizi Randák. Fond má podle něj důkazy, které chce předat policii.

Podezřelý nákup jízdenek

Informace o údajném vyvádění peněz z dopravního podniku zveřejnil fond minulé úterý. Finance prý šly například z dodávek náhradních dílů, pohonných hmot nebo z výroby jízdenek. Minimálně ve dvou případech figuruje firma Cokeville Asset napojená na lobbistu Ivo Rittiga. Fond upozornil i na údajné vztahy advokátní kanceláře Šachta & partners, která podle nashromážděných dokumentů za Rittiga žádala vyplacení peněz od Cokeville. DPP uvedl, že je připraven na vyšetřování případu spolupracovat. Hospodaření podniku prověří externí audit.

Advokátní kancelář i Rittig informace již dříve popřeli. "Advokátní kancelář vyzývá NFPK, aby zveřejnil způsob, jakým získal důvěrnou smlouvu mezi Cokeville Asset a panem Rittigem a chráněnou bankovní dokumentaci," dodala dnes společnost. Advokáti zároveň požadují, aby fond přesně uvedl, čím se měl podnikatel Rittig dopustit těžké korupce.

Podle fondu je podezřelý nákup předražených jízdenek od společnosti Neograph a také nákup pohonných hmot od firmy Oleo chemical, která je podle justice.cz v insolvenci. Obě firmy měly podle fondu sjednanou smlouvu s Cokeville. Se společností Neograph už podnik smlouvu rozvázal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…