Děkan Růžička své tajemství neprozradil ani rektorce

16.12.2011 10:21

Na plzeňské právnické fakultě by měl zůstat jako pedagog dnes již bývalý děkan Květoslav Růžička, který v listopadu celou republiku šokoval svým tajemným a dosud nevysvětleným zmizením a následným náhodným objevením ve Šluknovském výběžku na severu Čech. Fakulta, kterou stále ještě otřásají dozvuky skandálu s rychlostudenty, stojí nyní jen krůček od úplného zrušení a začíná hledat vhodné kandidáty na nového děkana.

Děkan Růžička své tajemství neprozradil ani rektorce
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

„Do 5. ledna 2012 je možné podávat návrhy na kandidáty na nového děkana, samotné první kolo volby by se mělo zřejmě uskutečnit 23. ledna,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Kamila Kvapilová.

Růžička zůstane. Jako profesor

„Profesor Růžička by měl na škole zůstat jako profesor mezinárodního práva,“ řekla pro ParlamentníListy.cz rektorka ZČU Ilona Mauritzová. „Stále pro nás zůstává tajemstvím, proč profesor Růžička tak tajemně zmizel. Měla jsem s ním možnost hovořit pouze po telefonu, když mi oznamoval svoji rezignaci na post děkana ze zdravotních důvodů. Ani tehdy ovšem neřekl nic o důvodech, které vedly k tomu jeho zmizení. A nyní už ani neočekávám, že bychom se je dozvěděli,“ uvedla rektorka Mauritzová. Popsala nepříjemné okamžiky, které musela jako nejvýše postavená osoba ZČU prožívat v souvislosti se zmizením děkana.

„Nebylo to nic příjemného, dozvědět se v neděli večer od novinářů, že zmizel děkan v současné době zřejmě nejslavnější české fakulty. Člověka v tom okamžiku napadaly různé věci, co se asi tak mohlo stát. Samozřejmě jsme si všichni oddechli v okamžiku, kdy se profesor Růžička našel živý a zdravý. „Nechci ani pomyslet na to, co by se dělo, kdyby se profesor Růžička nenašel. Ani tento případ bohužel nevrhá na ohroženou fakultu příliš dobré světlo. Moc bych si přála, aby se nového a schopného děkana podařilo zvolit hned v prvním kole volby,“ řekla Mauritzová.

Rektorka pověřila vedením právnické fakulty po odstoupení děkana Růžičky proděkana Viléma Knolla. Sama uvedla, že by na postu děkana uvítala mladší a dynamickou osobnost, mělo by se jednat o schopného akademického pracovníka, který by chtěl na fakultě dlouhodobě pracovat. A právě takovým člověkem se v současné chvíli jeví asi úplně nejvíce Vilém Knoll.

Fakulta nemůže počítat s tím, že by se vrátil a o místo děkana se ucházel uznávaný profesor Karel Eliáš. Ten fakultu opustil společně s dalšími pedagogy letos v létě. Profesor Eliáš byl favoritem v minulých volbách děkana, kdy ho nečekaně porazil právě Květoslav Růžička. Mezi oběma akademiky pak docházelo na fakultě k velkým neshodám, které letos vyvrcholily exodem profesora Eliáše a jeho stoupenců. Podle posledních zpráv chystá Eliáš, který je tvůrcem nového občanského zákoníku, otevření vlastní školy.

Jako děkan byl měkký

„Je určitě dobré, že děkan Růžička po té své anabázi z funkce odstoupil. Na funkci děkana byl příliš měkký a zdá se, že si nabral příliš velké sousto, které už nedokázal zvládnout. Rezignovat měl už v červnu, kdy akreditační komise zkoumala situaci na právnické fakultě a dospěla k závěru, že je kritická, už jen v důsledku odchodu mnoha pedagogů. Akreditační komise tehdy navrhla odebrat doktorandské akreditace. V době, kdy se měl Růžička za fakultu nejvíce bít, odešel na neschopnost a zůstal na ní měsíc. Jeho práci za něho pak musela udělat paní rektorka Mauritzová,“ komentoval situaci na právnické fakultě jeden z jejích studentů.

 

Ve stavu nemocných byl Růžička už v červnu, kdy akreditační komise vydala kritickou zprávu o stavu na plzeňských právech a navrhla ministerstvu odebrání doktorandských akreditací. Tehdy děkan zůstal v neschopnosti měsíc.

Ze Šluknovska na neschopenku

V polovině listopadu po odebrání akreditací, které znemožňují fakultě vydávat titul JUDr., Růžička zmizel a až po několika dnech ho policie našla na Šluknovsku. Nyní je znovu v neschopnosti.

 

Na Růžičku se však snášela vlna kritiky již od začátku jeho funkčního období. Jeho jméno se objevilo také v souvislosti s případem firmy Diag Human, která s Českem vede arbitrážní spor kvůli obchodu s krevní plazmou, a kde byl jedním z rozhodců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …