Podrazácká ODS a vláda mafie. Primátor Varů je v šoku, zřejmě odejde

15.12.2011 20:53

ParlamentníListy.cz i již několikrát upozornily na zajímavý fakt, že situace ve statutárním městě Karlovy Vary až nápadně často připomíná situaci v Praze. Patrně ne náhodou jsou obě města považována za centrály české mafie. Také zde se před časem rozpadla vládnoucí koalice a také zde politické dění ovládají ODS s TOP 09 s pomocí silných podnikatelských subjektů. Výsledkem je vleklá politická krize a dokonce i mezinárodní ostuda.

Podrazácká ODS a vláda mafie. Primátor Varů je v šoku, zřejmě odejde
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

Ambiciózní koalice K 20, sestavená z nových politických stran a hnutí (KOA, Alternativa, O co jim jde? a TOP 09) odstartovala svoji činnost razantně a snaživě  plnila svůj volební program, jehož podstatou je napravení chyb předchozího vedení. To jí také zlomilo vaz.

Když lídr Alternativy Jiří Kotek podal první žaloby, v nichž se například Karlovy Vary dožadují vrácení miliardy za výstavbu KV arény, svým příliš vehementním chováním popudil své kolegy, a ti se ho raději zbavili. Jeho jediný hlas však znamenal konec většiny K20, neboť karlovarské zastupitelstvo disponuje 38 členy. Důsledkem Kotkova odvolání z postu prvního náměstka nastala patová situace, začal totiž hlasovat tzv. podle svého svědomí. Dopředu tak nikdo netuší, co schválí a co smete ze stolu.

Námluvy s ODS

Od okamžiku jeho pádu nastalo vyjednávání o nové koalici, v podstatě znamenající námluvy s ODS, která byla nečekaně po prohraných volbách vyšachována z vlivných pozic. Zde však karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA), jenž ji upřednostňuje, narazil na další rebely, především z O co jim jde? Ti trvají na důsledném plnění volebního slibu, mimo jiné na tom, že v radě nezasednou bývalí radní za ODS. Dalším kamenem úrazu se staly právě podané žaloby, v zastupitelstvu totiž dosud sedí někteří aktéři sporných kauz, týkajících se například nevýhodných prodejů a pronájmů historického majetku.


Z průběžných informací, které primátor města ParlamentnímListům.cz poskytl, vyplývá, že členové dosavadní koalice trvají na svých podmínkách. Připouští, že jednání jsou náročná a budou dále pokračovat.

„Ve hře je s ohledem na nová jednání s ODS  možné rozšíření rady města na jedenáct členů. Trvá náš požadavek na prověření nevýhodných smluvních vztahů z minulosti, včetně vyvození odpovědnosti a jejich náprava formou podání soudních žalob, pokud se prokáže, že jejich podání je výhodné pro město,“ uvedl Kulhánek.

Krach a pat!

Jak ale ParlamentníListy.cz zjistily, vyjednávání stagnují především na dvou neuralgických bodech, a to je personální obsazení rady a magistrátu i sporné kauzy minulosti. Situace je natolik vážná, že primátor Kulhánek dokonce pohrozil svou rezignací, pokud se mu nepodaří novou koalici sestavit do konce ledna.

Krach jednání nám potvrdil i Jaroslav Fujdiar (O co jim jde?). Připustil, že sice stále existuje varianta koalice s ODS, ale tu již preferuje pouze část KOA a TOP 09. Jako jasný důkaz nám zaslal prohlášení nového nezávislého Karlovarského zastupitelského klubu.

Ten je k velkému překvapení sestaven napříč politickými stranami. Vedle Alternativy (4) jsou zde zastoupeni členové OCJ (3),  ODS (1) a figuruje v něm dokonce i nezávislá kandidátka za KSČM Věra  Bartůňková.

Ódéesačka podráží. Kolegy šokovala

ParlamentnímListům.cz sdělila, že přijala svoji kandidaturu za KSČM jako nezávislá a pouze s podmínkou, že bude hlasovat podle svého uvážení a nebude se podřizovat žádným stranickým dogmatům. Svoje slova beze zbytku dodržela a učinila další rázný krok. Stejně „neposlušnou“ se stala také Radka Patáková (ODS).

Jak ale redakci prozradil dobře informovaný zdroj z ODS, jde o šok a velký podraz. Politička totiž nikomu tento krok prý předem neoznámila. V souvislosti s tím je přinejmenším překvapující, že samotné vedení ODS najednou zpochybňuje její zvolení. Volební kampaň ji prý financoval silný podnikatel a že za jejím chováním údajně stojí podnikatelské zájmy určité skupiny osob. Předseda karlovarské ODS Jiří Vaněček označil nově vzniklý klub za nedůvěryhodný.

Všichni jsme v područí mafie?

V současné době opravdu nikdo netuší, co bude dál a jak se situace vyvine. V pozadí totiž tikají různé časované bomby. V kuloárech se hodně hovoří o kauze bývalého radního  Víta Hořejše, ten je po nedávném zatčení stále ve vazbě.

Při vyšetřování vyplynula na povrch další vážná podezření,  týkající se několika současných zastupitelů. Olej do ohně přilil opět Jiří Kotek svým prohlášením, v němž varuje, že se k vládě nad městem vrací „loupežníci z ODS“.

ParlamentnímListům.cz sdělil: “Situace je mnohem horší, než jsme si ochotni připustit. Kolem nás kvasí silný mocenský boj. Všichni jsme v područí mafie. Jsem například překvapen, že mediální servilita si nedokáže dát dohromady zatčení bývalého radního Hořejše a rojení zločinného gangu kolem společnosti AC Start.“

Na dotaz, jak hodnotí šanci na zachování současné koalice K 20, odpověděl: “Špatně. Na situaci, která vznikla, mi nejvíce vadí, že Karlovým Varům každým dnem utíkají miliony korun na promlčených žalobách. Asi se hraje o čas.“

Primátorovy vrásky na čele

Politická krize se naplno projevila při prosincovém  jednáním zastupitelstva. Šéf klubu ČSSD Richard Ullisch se dokonce snažil jednání odložit s tím, že město nemá legitimní politickou reprezentaci a čelí dlouhodobé politické krizi. Primátor Kulhánek mu však oponoval: “ Nenazval bych to politickou krizí, ale delším vyjednáváním.“

Jeho situace rozhodně není záviděníhodná. Kromě patálií s koaličními partnery mu vrásky na čele dělá i hrozící žaloba z USA kvůli tzv. Karlovarským dluhopisům, kterou nedávno oznámil advokát Ed Fagan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …