Nečas po telefonu s Cameronem zdůraznil význam společného trhu EU

15.12.2011 19:43

Česká republika i Velká Británie mají zájem na dalším prohlubování vnitřního trhu Evropské unie, řekl dnes novinářům český premiér Petr Nečas. Ve středu večer, přímo při jednání vlády, absolvoval telefonický rozhovor s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.

Nečas po telefonu s Cameronem zdůraznil význam společného trhu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas před vlajkou Evropské unie

"To je obrovský potenciál konkurenceschopnosti a obrovského rozvoje," řekl dnes Nečas během cesty z návštěvy Maďarska. Společný trh unie by podle něho neměl být "jakousi Popelkou" v porovnání se společnou měnou, tedy s eurem. Nyní pod jednotný trh spadá jen asi 40 procent zboží a služeb v Evropě. "On skutečně není dokončený, není operabilní," poznamenal Nečas. Podotkl, že v unii nyní "všichni mluví" o eurozóně a přijímají se opatření k zachování eura. "Ale zrovna tak musíme pěstovat zachování společného trhu," dodal.

Téma: Záchrana eura

Cameron se bojí izolace a hledá spojence

Cameron ve středu obvolával některé evropské politiky, kromě Nečase například telefon zvedl švédský premiér Fredrik Reinfeldt či irský Enda Kenny. Londýn se snaží zabránit své izolaci poté, co vetoval změny v základní smlouvě Evropské unie, které mají umožnit užší fiskální unii členů eurozóny, a hledá v EU potenciální spojence.

Evropští představitelé se minulý týden dohodli na návrhu nové smlouvy o hlubší ekonomické integraci eurozóny. K 17 zemím eurozóny se však odmítla připojit Británie, třetí největší ekonomika EU, a devět dalších členů EU, včetně České republiky, si vzalo čas na rozmyšlenou.

EU nesmí zasahovat do sociálních systémů

Nečas dnes v Budapešti prohlásil, že smlouva by měla platit pouze pro země skutečně euro používající a že pro ČR je nepřijatelné, aby se jakkoliv týkala daňové harmonizace či posílení pravomocí EU zasahovat do důchodových, sociálních systémů či oblastí, jako je zdravotnictví nebo důchodová politika, které dnes stojí mimo unijní pravomoci.

Cameron ve středu podle svého mluvčího ujistil své evropské protějšky, že Británie chce úspěch nové dohody, ale domnívá se, že bez záruk je pro 17 zemí eurozóny nejlepší pokračovat mimo lisabonskou smlouvu. Podle mluvčího se Cameron se svými protějšky při telefonických rozhovorech shodl na tom, že prioritou pro evropské hospodářství zůstává komplexní a rozhodná akce v boji s dluhovou krizí a zvýšení konkurenceschopnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…