Úkolem církve je, aby si našla cestu k lidem, komentoval kněz sčítání

15.12.2011 23:09

První výsledky sčítání lidu jsou tady. Nejvíce překvapivým zjištěním bylo, že téměř polovina obyvatel neuvedla vyznání. Rovněž se zvýšil počet lidí, kteří sice jsou věřící, ale nehlásí se k žádné církvi. „Nabídky velkých církví se poněkud míjí s poptávkou lidí,“ okomentoval výsledky katolický kněz a etik Marek Vácha.

Úkolem církve je, aby si našla cestu k lidem, komentoval kněz sčítání
Foto: Světový apoštolát Fatimy v ČR
Popisek: Evangelizační program pod „horou blahoslavenství“ v areálu Jana Pavla II. v Koclířově

Celkem 4,77 milionů obyvatel nevyplnilo kolonku vyznání. Před deseti lety odpověď poskytlo téměř dvojnásobek lidí. „V této chvíli můžeme mít pouze hypotézy, z části za to může neochota lidí komunikovat s úřady,“ řekl místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal v Událostech, komentářích. Sociolog Petr Soukup se dívá na prázdná políčka pozitivněji. „Já si to interpretuji tak, že se lidé nechovají jako hloupé ovce, ale uvědomují si svobodu volby, a pokud něco nechtějí sdělit, tak to tam nenapíšou,“ dodal.

Církve si musí najít cestu k lidem

Marek Vácha věří, že čísla neodrážejí úplně realitu a pokles věřících není tak dramatický. „Nicméně k nám přichází trend ze západu, kdy lidé věří, ale nepraktikují. Je velikým úkolem církve, aby našla k lidem cestu. Myslím, že církvím v USA se to daří daleko lépe než nám, vnímají potřeby lidí a dělají pro ně různé programy.“

Na druhou stranu se Vácha dívá na fungování církví v Česku optimisticky. „Po roce 89 došlo k skvělé věci, že stát jde ruku v ruce s církvemi, v tom se mnohé zlepšilo. Zvláštní ovšem je, že se z katolického náboženství stává víra intelektuálů a vzdělaných lidí,“ upozornil kněz a Soukup mu dává za pravdu.

Sčítání je drahé a k ničemu

Soukup tvrdí, že sčítání lidu nemá moc v lásce. „Stojí to spoustu peněz a na odpovědi se nedá stoprocentně spolehnout.“

S tím Drápal nesouhlasil a namítl, že výsledky odpovídaly předvídatelným trendům. „Jedinou anomálií je, že téměř 5 milionů obyvatel odmítlo odpovědět na otázku vyznání.“ Zároveň upozornil, že sčítání je pro stát velmi důležité. „Kromě politiky má využití i v podnikání.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…