Co mají společného Paroubek a Iveta Bartošová? To není vtip

16.12.2011 15:11

REVUE Deník Blesk je možná pro manžele Paroubkovi v poslední době tíživou a černou můrou. Nemine nyní den, aby Blesk o páru nepsal v souvislosti s nákupem domku na řeckém ostrově Ithaka a nemine snad měsíc, aby tentýž bulvární deník o Paroubkových nereferoval alespoň, co se nákupu automobilů týče. Co tají o řecké vile? To je pak název dnešního článku listu.

Co mají společného Paroubek a Iveta Bartošová? To není vtip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek s chotí Petrou

Petra Paroubková si podle všeho nejčerstvější útoky redaktorky Blesku jen tak nenechá líbit. Prý deník zažaluje, pokud se jí veřejně neomluví.

 „E. Pospíšilová z Blesku se mě snaží dlouhodobě poškodit. Dnešní článek z pera této redaktorky v deníku Blesk s názvem ´Paroubek: Plnou parou k propadáku?´ mne však velmi mile překvapil. Eva Pospíšilová nejen, že zdarma dělá reklamu knize mého manžela ´Plnou parou v politice´, ale také prakticky dokládá, že naše společné příjmy a výdaje jsou plus mínus vyrovnané,“ psala Paroubková na webu vasevec.cz jen před pár dny. To ale netušila, že redaktorka půjde po Paroubkových nově kvůli koupi nemovitosti na řeckém ostrově.

O co jde? Deník Mladá fronta Dnes a také Blesk se do novopečeného šéfa NS - LEV 21 Jiřího Paroubka v posledních dnech strefují kvůli nákupu domku na řeckém ostrově Ithaka. Nákup podle všeho zařídila právě Paroubková, která za patrovou vilku ve městečku Vathi zaplatila 100 tisíc eur, což je zhruba dva a půl milionu korun.

Jenže byl to právě Blesk, který poukázal na to, že podle ministerstva financí je v Řecku manipulace s takovou hotovosti v rozporu se zákonem proti praní špinavých peněz. Podle zákona, který platí pro celou EU, se totiž může s hotovostí operovat jen do výše tří tisíc eur. Jenže v případě domu Paroubkových šlo o sto tisíc eur!

Anketa

Věříte, že dům v Řecku je za výnosy z prodaných knih?

73%
13%
hlasovalo: 879 lidí
Právě proto včera Paroubek na tiskové konferenci hájil svou manželku Petru slovy, že platbu vyřizoval rodinný přítel Stavros Dellaportas a jeho žena s tím nemá nic společného.

„Zmocněncem Petry při uzavírání smlouvy byl pan Dellaportas, který celou záležitost vyřizoval. Včetně podpisu smlouvy a finanční transakce. Jsem schopen doložit výpisy z bankovního účtu, že Petra mu poslala peníze bankovním převodem. Tím to pro Petru skončilo,“ sdělil Paroubek.

Dala plnou moc

Paroubková také zveřejnila na internetovém webu vasevec.cz kupní smlouvu i plnou moc, na jejímž základě byla zastupována. „Není pravda, že by moje žena něco vezla v igelitce,“ podotkl  pak včera na její obranu i sám její muž a novinářům ukázal k tomu vztahující se bankovní výpisy. Jenže Blesku právě tyto smlouvy vrtaly hlavou.

Asi proto dnes Blesk poukázal na to, že Paroubkovi mají dvě smlouvy – jednu oficiální a právě tu asi ukázali novinářům – a druhou zřejmě pofiderní, podle níž prý Paroubek vnímá realitu.

„Obě jsou v příkrém rozporu,“ poznamenal pak k tomu Blesk. Podle něj manželé Paroubkovi mají prý doklady o bezhotovostním převodu na svého zmocněnce.

Paroubek: Nezajímá mne, co je v nějaké hloupé smlouvě

Deník také přispěchal s autorizovaným překladem určité části kupní smlouvy. A ta zní: „…kupující Petra Paroubková, uvedená a vystupující v této smlouvě, uhradila prodávajícím celou výši částky v hotovosti, která byla přepočítána a uhrazena mimo moji kancelář a před sepsáním této smlouvy…“ Tento úřední dokument vyjednal údajně právě zmocněnec Petry Paroubkové, Stavros Dellaportas.

Jenže Blesk naznačil, že existují i další dokumenty potvrzující pohyb peněz mezi zmocněncem a prodávajícími. Tyto výpisy prý manželé ukážou záhy. Tedy podle toho, co údajně Paroubek naznačoval.

„Když se Blesk ale ptal Jiřího Paroubka na rozpor mezi smlouvou a jeho tvrzením, byl podrážděný: „...nezajímá mě, co je v nějaké hloupé smlouvě napsáno… to tam ten trouba neměl psát… já i moje žena jsme zákon neporušili…,“ připsal dnes Blesk a poznamenal, že možná není ani podstatné, zda peníze byly, či nebyly předány v hotovosti.

„Podstatnější je otázka, čemu ze smlouvy, kterou Petra Paroubková sama zveřejnila na internetu, vlastně máme věřit. Zaplatili Paroubkovi skutečně jen 100 tisíc eur? Koupili si celý dvojdomek, nebo jen jeho půlku? A nakonec, pocházejí jejich peníze opravdu z prodeje knížek?“ dodal pak k novému ataku na expremiéra bulvární deník.

Ten pak na své stránce 2 a 3, věnované převážně politickým článkům, otisl fotografie Paroubkovy vilky na Ithace a neopomněl zde připsat, kde všude se autorka článku spolu s fotografem na manžele ptala. "Petru Paroubkovou samozřejmě znám, jezdí sem už léta," řekla údajně redaktorce Blesku jejich řecká sousedka.

Mediální odborník: Patří už více mezi celebrity

Mediální analytik Milan Kruml si myslí, že Blesk o Paroubkových nepíše záměrně alespoň do té míry, že by na tuto kartu, na tuto personu sázel v tom, upoutat čtenáře, i když na druhou stranu se mu to nyní daří.

„Je to ale jen proto, že Paroubek byl vždy kontroverzní, takže v tomto smyslu je o čtenáře postaráno. Byl už kontroverzní postavou, když byl předsedou ČSSD a to v myslích čtenářů - i ta kontroverznost – zůstala,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Kruml.

„On ale dnes z hlediska Blesku patří víc mezi celebrity, než politiky. Šlo o jeho manželství, způsob sňatku, a nyní o to, jak staví svůj marketing. To jeho ´P.R.´ je ale velmi účinné. Avšak on sám jako představitel nějaké strany je v tomto smyslu nyní - podle mého soudu - marginální,“ uvedl dále Kruml. Jestli však jeho PR nějak prospěla právě jeho žena Petra, tak to se prý dá těžko říci.

„To by se muselo doložit na základě nějakého sociologického průzkumu,“ dodal analytik.

Zbořil: Určitě ty vily a auta drží Paroubka „nad vodou“

Politolog Zdeněk Zbořil je pak přesvědčen o opaku, tedy že bulvár a jiná média popisováním eskapád Paroubkových pomáhají paradoxně samotnému Paroubkovi a drží jej tak při „politickém životě.“ „Drží ho to tak při životě, jako třeba Ivetu Bartošovou,“ neváhal použít rovnítko Zbořil.

Je také přesvědčen o tom, že právě toto může čtenáře přivést k zájmu o další politickou dráhu expremiéra. Proto se dá usuzovat, že ani do budoucna nebude tzv. politicky mrtvý.

„Bulvární noviny a vydavatelé se domnívají, že když se do někoho strefují, tak to od nich lidé přijímají jako pravdivou skutečnost. Lidé se však naučili číst bulvár i kriticky, tak to může mít i paradoxně opačný efekt, že se nyní o jeho novou stranu a politiku začnou více zajímat. Zeptatjí se: Kdo to je nyní a proč si zase z něho někdo dělá dobrý terč,“ zmínil dále Zbořil.

Nad otázkou, jestli ale expremiéra do nějaké míry ovlivňuje jeho manželka, ale Zbořil váhal.

„Jestli ho ta Petra nějak ovlivňuje? Tak to si netroufám říci, neboť do jejich vztahu nevidím. On je ale natolik silná osobnost, že by rozhodně nedal dopustit, aby mladá žena vstupovala do jeho politických plánů nějak razantněji, než po jeho boku,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…