Sněmovna podpořila přímé dotace investorům u pobídek

17.12.2011 7:43

Strategičtí investoři by mohli v budoucnu dostávat na své investiční projekty přímé dotace od státu. Počítá s tím novela zákona o investičních pobídkách, kterou v prvním čtení podpořila sněmovna. Novela počítá i s tím, že investiční pobídky budou zároveň moci čerpat i společnosti zabývající se výzkumem a vývojem nebo strategickými službami. Novela také prodlužuje dobu čerpání slevy na dani z příjmů z nynějších pěti na deset let.

Sněmovna podpořila přímé dotace investorům u pobídek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Cílem novely je přilákat do tuzemska podniky zaměřené na náročné technologie nebo služby, jako jsou například vývojové laboratoře velkých firem. Změna systému investičních pobídek souvisí s vládou schválenou strategií na zvýšení konkurenceschopnosti ČR.

Desítky nových pracovních míst

Základní parametry investičních pobídek zůstanou i po přijetí novely stejné. Firmy budou moci dál získat až 40 procent ze svých nákladů na expanzi do ČR zpět v podobě investičních pobídek.

Společnosti, které se v ČR rozhodnou vybudovat nebo rozšířit své technologické centrum, musejí pro získání investičních pobídek vytvořit alespoň 50 nových pracovních míst a investovat nejméně deset milionů korun. Pokud chtějí na pobídky dosáhnout firmy ze sektoru strategických služeb, musejí vytvořit nejméně 40 nových pracovních míst, když budují centrum pro vývoj softwaru, nebo nejméně 100 nových pracovních míst, pokud se věnují jiné činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…