O peníze z Mostecké uhelné se starali bílí koně, píše server

17.12.2011 18:52

Peníze z privatizace Mostecké uhelné společnosti spravovali ve Švýcarsku nastrčené osoby a zdá se, že nejde o osoby nijak neznámé. Na jedné straně zřejmě stojí Markus Hasler, známý české veřejnosti z kauzy toskánské vily spojované s expremiérem Mirkem Topolánkem či lobbistou Markem Dalíkem a na straně druhé najdeme Camillua Braxatora, který se angažoval v nákupu emisních povolenek na Slovensku. Naši sousedé v tomto případě přišli o desítky milionů eur.

O peníze z Mostecké uhelné se starali bílí koně, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Mostecká uhelná společnost byla zprivatizována podivným způsobem. O peníze z této privatizace plynoucí se Švýcarsku starali tzv. bílí koně, tedy nastrčené osoby. Jedním z nich byl např. Markus Hasler, muž v česku známý z tzv. toskánské kauzy, v níž figurovali expremiér Mirek Topolánek (ODS) či lobbista Marek Dalík. Informuje o tom server euro.cz.

Mostecká uhelná vše rezolutně popírá

Markus Hesler zastíral, kdo je skutečným vlastníkem toskánské vily, dodnes není jasné, komu patří, a dá se předpokládat, že podobnou úlohu hrál v otázce krytí peněz z privatizace MUS.

SLEDUJEME téma Mostecká uhelná

„Ke kontům měla přístup i další lichtenštejnská občanka, specialistka na zastírání původu peněz – Bronia Braxatorová. Podpisovým právem k několika účtům nadace Maitreia Anstalt u Credit Suisse, v níž je beneficientem Antonín Koláček, disponuje, nebo disponoval, manžel Bronii Braxatorové – původem slovenský právník žijící v Lichtenštejnsku Camillus Braxator. V jednom čase ležely na jednom z účtů Koláčkovy nadace přes čtyři miliardy korun, tedy zhruba 240 milionů švýcarských franků, píše server.

Představitelé Mostecké uhelné tvrdí, že 12 miliard korun, o které měl být český stát údajně okraden, v žádném případě nepochází z majetku státu ani z majetku MUS a celý případ stojí jen na nepodložených domněnkách.

„Jsme připraveni doložit před soudem, že zablokované finanční prostředky v žádném případě nepocházejí z majetku MUS ani státu. Jedná se o platby za akcie, jejichž prodej proběhl v roce 2005 a 2006, tedy po šesti- až sedmileté době od doprodeje státního akciového podílu a po stejně dlouhé intenzivní restrukturalizaci a stabilizaci firmy,“ uvedla společnost.

Za zmínku stojí, že výše zmíněný Braxator asistoval v roce 2004 při podvodném pokusu získat od českého ministerstva financí takzvaný kazašský dluh v hodnotě 300 milionů dolarů. Své zkušenosti s ním mají i na Slovensku, kde se zapojil do nákupu emisních povolenek a tamní vláda přišla o desítky milionů eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …