Nedopusťme rozdělení Evropy, varuje ostravský primátor Kajnar

18.12.2011 7:26

Ostravský primátor a stínový ministr průmyslu a obchodu Petr Kajnar (ČSSD) vyzývá vládu nejen k tomu, aby do Bruselu poslala devadesát miliard korun na záchranu eura, ale také aby o tomto problému mluvila s opozicí. V případě, že Česká republika zaváhá, má Kajnar strach nejen o osud českých exportérů, ale v podstatě o republiku jako celek. Připomíná, že špatný příklad rozdělené Evropy jsme mohli sledovat nejméně polovinu minulého století .

Nedopusťme rozdělení Evropy, varuje ostravský primátor Kajnar
Foto: i-region.eu
Popisek: Bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar

Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD), jenž zároveň působí v pozici stínového ministra průmyslu a obchodu má za to, že Česko musí k záchraně eurozóny přistupovat aktivně. Jinými slovy, měli bychom poslat devadesát miliard korun do Bruselu. Proč? Odpověď prý můžeme najít při ohlédnutí do dvacátého století. Stačí se podívat, jak rozdělená Evropa vypadala.

Integrace neprobíhá bez chyb, připouští stínový ministr průmyslu

„Nemůžeme čekat, až unie své problémy vyřeší a pak přijít k hotovému. Integrace Evropské unie bezesporu neprobíhá bez chyb, které s sebou nesou mimořádné náklady. Avšak rizika vysokých nákladů plynoucích nejen z ekonomicky, ale i  politicky rozdělené Evropy, jsou mnohonásobně větší. Ohlédněme se do minulého století,“ říká stínový ministr průmyslu a obchodu Petr Kajnar (ČSSD).

Česká vládě by však mohl stačit i mnohem pragmatičtější pohled na věc. Kajnar upozorňuje, že Česko je otevřenou ekonomikou a nemůže si dovolit stát stranou při řešení problémů EU, protože řada firem a tedy i jejich zaměstnanců je na exportu do Evropy existenčně závislá. Nakonec vyzývá vládu, aby o záchraně eura nejednala jev koalici mezi sebou, ale aby debatovala také s opozičními stranami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …