RWE od ledna zlevní plyn o 0,6 procenta. V pondělí ale zdraží o 9 procent

18.12.2011 10:55

Skupina RWE od počátku příštího roku zlevní plyn pro domácnosti v průměru o 0,6 procenta, řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Martin Chalupský. Zohlední pokles poplatků za distribuci plynu, dodal. Firma tak ovšem jen mírně ukrojí ze zdražení v průměru o devět procent, které už dříve ohlásila na pondělí 19. prosince.

RWE od ledna zlevní plyn o 0,6 procenta. V pondělí ale zdraží o 9 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Lednový pokles cen je výsledkem snížení poplatků za distribuci od Energetického regulačního úřadu," uvedl Chalupský. "Ceny musíme stanovit měsíc před tím, než začnou platit. Až po stanovení cen k 19. prosinci jsme získali podklady o drobných úpravách vstupů, které nám umožnily k 1. lednu alespoň o něco ceny snížit," popsal mluvčí RWE Luboš Falhaur.

Za celý rok zvedla RWE ceny o třicet procent

Pražská plynárenská už dříve uvedla, že od ledna zdraží plyn v průměru o 2,6 procenta, ceny přitom zvýšila už na počátku října a listopadu. E.ON zdražil plyn v prosinci o 3,5 procenta, od ledna hodlá firma ponechat ceny beze změn. Plynárenské společnosti od letošního roku nemusí respektovat čtvrtletní stanovení cen a podle aktuálního vývoje na trhu tak ceny mění operativně.

Pondělní zdražení plynu od RWE souvisí s oslabením koruny vůči americkému dolaru, které firmě prodražuje nákupy suroviny, zopakoval dnes Chalupský. RWE letos zdražuje plyn již počtvrté, celkem společnost za celý rok ceny zvedla o zhruba 30 procent. Průměrná domácnost, která plynem vaří, ohřívá vodu a topí, si od pondělí připlatí o 240 korun měsíčně více. Domácnosti, která plynem jen vaří, vzrostou výdaje o 11 korun. "Pokud bychom nepřistoupili ke zvýšení cen, způsobilo by nám to do konce roku ztráty v řádu stovek milionů korun," řekl Chalupský už dříve.

Plynárenské společnosti letos kvůli vývoji na měnovém trhu a vyšším cenám ropy zdražovaly opakovaně. V hospodaření RWE se nyní negativně projevují nevýhodné dlouhodobé kontrakty na odběr ruského plynu. Některým obchodníkům se naproti tomu daří výhodně nakupovat plyn na burze a pak mohou proti konkurenci nabídnout lepší ceny. Společnost RWE v Česku prodává plyn 2,1 milionu zákazníků. Skupina má v tuzemsku celkem 17 společností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …