NY Post: Zemřel plachý intelektuál

18.12.2011 17:16

Světová média mají zprávu o skonu bývalého českého prezidenta Václava Havla na prvním místě. CNN bývalého prezidenta přirovnala k vytrvalému uchazeči o Nobelovu cenu, které se ale nikdy nedočkal. BBC uvádí, že byl prezidentem, který přivedl Československo k demokracii a svobodné tržní ekonomice. Německý Der Spiegel napsal: "Až do svého příchodu do prezidentského úřadu byl také světoznámým autorem a divadelníkem. A po odchodu z úřadu se jím stal opět."

NY Post: Zemřel plachý intelektuál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dramatik, spisovatel, režisér a první prezident České republiky Václav Havel

Ještě hlubší obsah, doplněný řadou fotografického materiálu, přinášejí taktéž velké, americké zpravodajské servery. Jeden z nejznámějších a třináctý nejstarší v USA, NY Post, na svých stránkách o Václavu Havlovi píše jako o tichém a plachém intelektuálovi s typickým knírkem, který začal bourat komunismus zejména pomocí divadla.

Deník taktéž připomíná několikanásobnou Havlovu nominaci na Nobelu cenu, již se však za svého života nedočkal. "Havel, mezi jehož hrdiny patřil například Frank Zappa, nikdy nestál zády vůči násilí. Také proto často vedle svého podpisu doplňoval kreslené srdce," uvádí NY Post.

Václav Havel, první polistopadový československý prezident, skonal v neděli ráno ve spánku, sdělila exprezidentova tajemnice Sabina Tančevová.

Někdejší československý a český prezident zemřel „v tichosti ve spánku“ na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku v přítomnosti své ženy Dagmar a jedné ze zdravotních sester, které o něho pečovaly. Naposledy na veřejnosti vystoupil před týdnem při návštěvě tibetského duchovního dalajlámy v Praze. Ten vyslovil velké obavy o exprezidentovo zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…