Boston Herald: Havla přirovnávali k TGM

18.12.2011 17:38

Tak jako jiná média, i bostonský Herald Tribune vzpomíná na Václava Havla jako na ikonu protirevolučních snah. Spolu s rozsáhlou analýzou jeho života zmiňuje i pohnutý listopad roku 1989.

Boston Herald: Havla přirovnávali k TGM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

"Tisíce zejména mladých lidí se toho listopadu shromáždilo v centru Prahy, aby vyvolávaly jméno ikony a spisovatele Václava Havla. Mnoho z nich jej přirovnávalo k Tomáši Garrigue Masarykovi, zakladateli Československého státu," uvádí bostonský Herald. Spolu s životopisem přidává také shrnutí kroků Václava Havla v uplynulých několika letech. To se týká především jeho kritiky směrem k Rusku v době jeho invaze v Gruzii.

"Divadlo bylo znovu jeho největším zájmem," připomíná deník Havlovo Odcházení, divadelní hru, vydanou v roce 2008. "Vrátit se na scénu nebylo snadné. Psát, pak se stát prezidentem a znovu se vrátit k divadlu," cituje Boston Herald slova Václava Havla.

Někdejší československý a český prezident zemřel „v tichosti ve spánku“ na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku v přítomnosti své ženy Dagmar a jedné ze zdravotních sester, které o něho pečovaly. Naposledy na veřejnosti vystoupil před týdnem při návštěvě tibetského duchovního dalajlámy v Praze. Ten vyslovil velké obavy o exprezidentovo zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …