Umělci truchlí nad odchodem Havla

18.12.2011 17:54

Reakce herců, filmařů, hudebníků, výtvarníků a dalších osobností české kulturní scény na dnešní úmrtí dramatika, někdejšího disidenta a prvního polistopadového prezidenta Václava Havla.

Umělci truchlí nad odchodem Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dramatik, spisovatel, režisér a první prezident České republiky Václav Havel

Z Havlovy smrti je smutná například režisérka Helena Třeštíková. "Pro mě znamenal hrozně moc, především člověka, který má velký smysl pro konsensus, pro pozitivní řešení, pro hledání cest pro řešení, které vede k nějakým pozitivům. Myslím, že tímto dělal protiváhu pragmatikům, kteří spíš jdou radši do konfliktu, a to nám teď bude strašně chybět. Myslím, že končí jedna éra, která byla strašně důležitá, a toto je její symbolický konec. Možná jdeme do velké nejistoty, ale protože Václav Havel byl muž naděje, tak já si z toho beru to, že se všichni musíme dívat do nadějí a snažit se, abychom se chovali slušně a aby to mělo všechno nějaký smysl a přispívalo to k pozitivnímu," uvedla.

Jedna epocha skončila

Vyjádřil se také kontroverzní výtvarník David Černý: "Je to hrozně smutná zpráva. Bohužel se dala očekávat. Tento rok tygra si vybírá své. Václav Havel pro mě byl synonymem znovu nabyté svobody - po těch 22 letech od listopadu. Člověkem, kterého jsem jmenoval v různých koutech světa, když nebylo možné objasnit jinak, co že je to Česko. Člověk, kvůli kterému jsem se za tento národ občas nestyděl. Do konce mého života to pro mě bude pan prezident."

"Prostě jedna epocha skončila. Umřel člověk, který byl český dalajlama. Umřel člověk, ke kterému se vztahovali ti, jimž se někdy ironicky říkalo 'pravdoláskaři', ale nic jiného nemá v životě smysl než pravda a láska. A teď vlastně všichni budeme čekat a hledat a bude nám hrozně scházet," řekl spisovatel Jiří Dědeček.

Ondřej Černý, ředitel Národního divadla, se k Havlově smrti vyjádřil pro ČTK: "Zemřela největší duchovní autorita naší mladé demokracie. Velký člověk, bytostný občan, velký politik, skvělý dramatik. Nezpochybnitelně největší osobnost, kterou od dob Tomáše Garrigua Masaryka tato země měla. A dala světu. Jeho busta odhalená v Národním divadle v den letošního výročí 17. listopadu nám bude navždy připomínat jeho neokázalý a přitom velkolepý odkaz. A zavazovat nás v našich životech. Teď už je to jen na nás."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…