Na prezidentském paláci ve Varšavě spustí vlajky na půl žerdi

18.12.2011 17:47

Na prezidentském paláci ve Varšavě spustí kvůli úmrtí Václava Havla vlajky na půl žerdi. Oznámil to polský prezident Bronislaw Komorowski, podle něhož je smrt českého exprezidenta velkou ztrátou. Vlajky na půl žerdi budou spuštěny i před polskou ambasádou v Praze a polským konzulátem v Ostravě.

Na prezidentském paláci ve Varšavě spustí vlajky na půl žerdi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Bývalý polský prezident a šéf hnutí Solidarita Lech Walesa prohlásil, že by si Havel zasloužil Nobelovu cenu za mír. Na polských portálech vznikají kondolenční knihy. "Myslím, že všichni dokonale cítíme, že jsme utrpěli velkou ztrátu. Ztratili jsme přítele, který se osvědčil i v těžkých dobách," vyjádřil se o smrti disidenta, dramatika a politika polský prezident Komorowski, podle něhož Havel dělal svět lepším i v dobách, kdy to znamenalo politické riziko - jako disident, důležitý aktivista opozice v Československu, i později jako prezident svobodné, nezávislé, demokratické České republiky.

Havel je částí odcházející generace východní Evropy, která reprezentuje hodnoty z jiného světa

"Havel byl velkým a zasloužilým člověkem, bude chybět. Ať odpočívá v pokoji," řekl podle deníku Gazeta Wyborcza Walesa, který prý udělá vše proto, aby mohl jet na Havlův pohřeb. Za velkou ztrátu smrt bývalého českého prezidenta považuje i první polský postkomunistický premiér Tadeusz Mazowiecki, podle něhož Havel ukazoval cestu svému národu i Evropě. Současný šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski na Twitteru napsal: "Sbohem pane prezidente, příteli svobody a hrdino také pro Polsko a Evropu."

 Podle někdejšího polského disidenta Wladyslawa Frasyniuka, který s Havlem spolupracoval v 80. letech, "odchází jedna z nejlepších osobností Evropské unie, skvělý intelektuál, skvělý představitel českého národa."

"Havel je částí odcházející generace východní Evropy, která reprezentuje hodnoty z jiného světa: boj o svobodu, toleranci, otevřenost vůči jiným lidem, lásku k lidem - možná trochu naivní. Uměl ... ukazovat Čechům cestu do budoucnosti," dodal Frasyniuk.

Pro svoji zemi byl lepší reklamou než pivo

"Zemřel Čech, do kterého jsem byl opravdu zamilovaný. Říkal jsem o něm: prezident, který pořád dokázal být člověkem. Každý den sám sebe shazoval z piedestalu. Na Západě se mě pořád ptají, jestli to byl typický Čech a jestli Češi jsou jako on. Na tu otázku by si asi měl odpovědět každý sám," řekl dnes ČTK polský spisovatel, autor knížek o Češích a Česku, Mariusz Szczygiel.

"Pro svoji zemi byl lepší reklamou než pivo, hokej nebo semtex," uvedl polský internetový portál onet.pl. Na některých polských internetových portálech vznikly kondolenční knihy, do kterých Poláci zapisují své vzkazy. "Upřímnou soustrast našim sousedům Čechům. Je to opravdu velká ztráta pro svět," napsal ve svém vzkazu jeden z polských uživatelů internetu.

Vše k tématu skon Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …