Lidé z jihu Moravy si cení Havla jako dramatika i skromného člověka

18.12.2011 19:19

Úmrtím bývalého prezidenta Václava Havla ztratila Česká republika nejen politika, dramatika a humanistu, ale také citlivého a skromného člověka. O Havlovi tak mluví jihomoravské osobnosti, které se s ním za jeho života setkaly. Havlovu památku dnes lidé uctí setkáním ve 20:00 před Nejvyšším správním soudem. Připomenou si ho i divadelníci z Divadla Husa na provázku, řekl umělecký šéf divadla Vladimír Morávek.

Lidé z jihu Moravy si cení Havla jako dramatika i skromného člověka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavské náměstí a na Národní třídu přišli lidé uctít památku Václava Havla

Divadlo Husa na provázku se Havlovi a jeho tvorbě v posledních letech intenzivně věnovalo, Morávek ho dnes označil za Havlovo erbovní divadlo 90. let. Na provázku hráli inscenaci Pižďuchové na motivy Havlových dětských minipříběhů. Havel podle Morávka pro divadlo napsal i svůj poslední dramatický text - aktovku Pět tet. Jde o volné pokračování autorovy slavné Vernisáže. Na programu divadla kromě toho podle Morávka dál zůstává Havlova hra Prase a koláž z jeho děl Cirkus Havel.

Velký filozof, myslitel a laskavý člověk

S Havlem podle Morávka odešel "velký filozof, myslitel a laskavý člověk, který za všech okolností dokázal s laskavostí a láskou vyžadovat, že pravda a láska je důležitější než výhody". V tom prý byl pro divadelníky velkým vzorem. "Už nebude se na koho obracet," doplnil.

Děkan divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Zbyněk Srba Havla označil za mimořádnou osobnost, vynikajícího dramatika a nesmírně vzácného člověka. "Na něm mě vždycky fascinovala jeho velkorysost a schopnost nadhledu a zároveň velká skromnost," uvedl. Tím prý Havel dokázal v člověku vzbudit pocit, že se znají mnoho let. "Chovám k němu velkou úctu i k jeho ideálům, které se snažil prosazovat do politiky. Jeho touha po občanské společnosti, to všechno jsou neuvěřitelné vklady do naší společnosti a je škoda, že se jeho myšlenkami nedokážeme více řídit, více inspirovat," doplnil Srba a připomněl, že Havel je držitelem čestného doktorátu JAMU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…