Kubera: Lidí jako Havel není mnoho

18.12.2011 19:45

Severočeští politici vzpomínají na bývalého prezidenta Václava Havla. Podle senátora a teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS) takového státníka Česká republika těžko vbrzku najde. Ministr obrany a senátor za Litoměřicko Alexandr Vondra (ODS) si Havla pamatuje jako odvážného a přitom velice skromného člověka.

Kubera: Lidí jako Havel není mnoho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dramatik, spisovatel, režisér a první prezident České republiky Václav Havel

Vondra poznal Havla jako vydavatel samizdatového časopisu v 80. letech. "Před více než dvaceti lety jako nově zvolený prezident dal českým lidem naději a víru, že má smysl se zasazovat o nápravu věcí veřejných. To bylo nesmírně důležité ve společnosti, kde tehdy nevěřil skoro nikdo nikomu a ničemu," uvedl ministr.

Rozdíly mezi Havlem a Klausem tak velké nejsou

Havel, ač byl v posledních letech nemocemi zesláblý, nikdy podle něj neupadal do malomyslnosti a beznaděje. "Bolí to, přestože jsem ho letos několikrát viděl a bylo jasné, že jeho pozemský životní příběh se chýlí ke konci," komentoval Vondra Havlovo úmrtí.

Vše k tématu skon Václava Havla

Podobného státníka jako byl Havel Česko asi v brzké době nenajde, míní teplický primátor a senátor Kubera, který přišel do politiky za éry Občanského fóra. "On sám by řekl, že je normální člověk jako každý jiný. Ale je pravda, že lidí jako on není mnoho a obtížně se hledají, protože jsou to introverti, takže do politiky se moc nedostávají," řekl ČTK Kubera. Zároveň si ale myslí, že rozdíly mezi současným a bývalým prezidentem nejsou tak velké, jako se při pohledu zvenčí zdají. "(Prezident Václav) Klaus si ho neuvěřitelně váží, v mnohých názorech se lišili, ale i Klaus je mnohem víc filozof, než se zdá," dodal teplický primátor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…